Krétu zasáhlo zemětřesení, zemřel nejméně jeden člověk

Události: Krétu zasáhlo silné zemětřesení (zdroj: ČT24)

Největší řecký ostrov Krétu zasáhlo po osmé hodině SELČ zemětřesení o síle 5,8 stupně. Úřady hlásí nejméně jednoho mrtvého a jedenáct zraněných osob. Chvění vyhnalo do ulic velké množství lidí, způsobilo také škody na budovách, informovaly zahraniční agentury.

Jediná potvrzená oběť zemětřesení pracovala jako stavební dělník na opravách kostela, který se částečně zřítil v obci Arkalochori. Jeho kolega vyvázl bez zranění. Právě z obce Arkalochori jsou zatím hlášeny největší škody na budovách. Hasiči a záchranáři kontrolují poškozená stavení v obci a okolí a vyprošťují osoby, které se nemohou dostat ze svého obydlí.

Ohnisko zemětřesení leželo podle řeckých seismologů zhruba dvacet kilometrů daleko od největšího krétského města Heraklion. „Zemětřesení bylo cítit silně a dlouho,“ uvedl starosta Heraklionu. V největším městě na Krétě vyšlo do ulic velké množství lidí. Ve školách bylo přerušeno vyučování a odborníci kontrolují statiku budov. Ve městě se zřítily zdi několika starších domů. Podle majitelů hotelů otřes významně neponičil jejich stavby.

Řečtí seismologové uvedli, že v oblasti zaznamenávají větší aktivitu již delší dobu. Po hlavním otřesu následovaly další s nižší intenzitou. 

Seizmolog Aleš Špičák o zemětřesení na Krétě (zdroj: ČT24)

Podle seismologa Geofyzikálního ústavu AV ČR Aleše Špičáka od osmé hodiny, kdy k zemětřesení došlo, následovalo během dopoledne už zhruba dalších čtyřicet otřesů, všechny o síle větší než tři stupně. „Asi tři byly přes 4,5, čili byly pocítěny velmi intenzivně. A určitě dotřesová série bude pokračovat ještě několik desítek hodin,“ uvedl pro ČT. Možnost opakování stejně silného zemětřesení podle něho vyloučit sice nelze, ale považuje to za málo pravděpodobné.

Z prvních výpočtů podle Špičáka také vyplývá, že ohnisko zemětřesení se nacházelo v malé hloubce, zhruba osm a půl kilometru pod zemí. Platí přitom, že čím je ohnisko zemětřesení hlouběji, tím menší podíl celkové energie se dostane bezprostředně nad něj, tedy do oblastí, které jsou více či méně osídleny.

„A v tomto případě, bohužel, ačkoliv zemětřesení nepatřilo k extrémně silným, tak to, že bylo mělko pod zemským povrchem, tak velký podíl energie se dostal do obcí bezprostředně nad ním,“ konstatuje seismolog.

Největší škody jsou proto v blízkosti epicentra, ale jak dodal, zemětřesení bylo tak silné, že bylo cítit na celé Krétě i na sousedních ostrovech a zřetelně ho zaznamenaly i české seismické stanice, a to jak v Kašperských horách, tak v Průhonicích.

Zemětřesení není v Řecku neobvyklé

Řecko protíná několik významných zlomů zemské kůry, a zemětřesení tam proto nejsou ničím neobvyklým. Většinou se obejdou bez obětí. Naposledy si oběti vyžádalo zemětřesení o síle sedmi stupňů loni třicátého října, kdy na řeckém ostrově Samos přišli o život dva lidé. V západním Turecku toto zemětřesení zanechalo 114 mrtvých a více než tisícovku zraněných. 

Nejhorší bilanci za poslední tři desetiletí mělo zemětřesení v roce 1999 o síle 5,9 stupně s epicentrem nedaleko Atén. Vyžádalo si 143 lidských životů.