Polský Senát zamítl novelu mediálního zákona, která znepokojila Spojené státy

Polský Senát zamítl spornou novelu mediálního zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet zpravodajskou televizi vlastněnou Američany a kritizující současnou národně-konzervativní vládu. Podle zákona by vysílací společnosti působící v Polsku směly vlastnit jen firmy z Evropského hospodářského prostoru. V Senátu má většinu opozice.

Výsledek sice může přehlasovat dolní komora parlamentu, Sejm, kde má křehkou většinu konzervativní tábor kolem strany Právo a spravedlnost (PiS), objevují se ale signály, že zákon vetuje prezident Andrzej Duda. Ten je sice spojencem PiS, Polsko ale kvůli novele čelí rostoucímu tlaku ze zahraničí, zejména ze strany Spojených států.

Kritici se shodují na tom, že novinka je namířená hlavně proti společnosti TVN, která je prostřednictvím holdingu registrovaného v Nizozemsku součástí amerického koncernu Discovery.

Zástupci PiS tvrdí, že novela mediálního zákona má zabránit tomu, aby vysílací licenci v Polsku získala společnost s ruským nebo čínským kapitálem. Podle ní mohou v budoucnu vysílací licenci v Polsku získat jen zahraniční společnosti sídlící v Evropském hospodářském prostoru. Držitel licence zároveň nesmí být závislý na žádném subjektu, jehož sídlo se nachází mimo Evropský hospodářský prostor.

Zpravodajský kanál TVN, televize TVN24, je silně kritická vůči vládě Práva a spravedlnosti, které je v Polsku u moci od roku 2015. Od té doby se Polsko ve světovém žebříčku svobody médií organizace Reportéři bez hranic propadlo z 18. na 64. místo, připomněla agentura Reuters.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dal podle agentury AP nedávno najevo, že ho zákon, v Polsku přezdívaný „lex TVN“, silně znepokojil.