Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Události: Koronavirus v Indii (zdroj: ČT24)

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Obyvatelé Maďarska, kteří jsou očkovaní nebo koronavirus dříve prodělali, budou moci od soboty chodit do vnitřních prostor restaurací, bazénů, kin nebo divadel. V pátek to řekl premiér Viktor Orbán s tím, že v Maďarsku je nyní dostatek vakcín k naočkování každého, kdo se zaregistroval.

„Vakcíny jsou jako neprůstřelné vesty. Už je máme pro každého. Přijďte, prosím, a vyzbrojte se, aby virus neměl na koho útočit,“ vyzval. V pátek nebo v sobotu v zemi s necelými deseti miliony obyvatel dosáhne počet těch, kdo dostali aspoň první dávku vakcíny, čtyř milionů.

Maďarsko používá i vakcíny z Ruska a Číny, jež ovšem neprošly schvalovacím procesem Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Za to si Orbán vysloužil kritiku ze strany Bruselu.

V boji proti pandemii však Maďarsko stále nemá vyhráno. Podle dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) v zemi za uplynulé dva týdny připadá 316,6 úmrtí v přepočtu na milion obyvatel, což je nejvíce v EU. Pandemická situace se nicméně pozvolna zlepšuje.

Rakousko už použilo tři miliony vakcín

Ve zhruba devítimilionovém Rakousku již aplikovali přes tři miliony vakcín. Zatímco alespoň jednu dávku dostala přibližně čtvrtina populace, obě obdrželo téměř 829 tisíc lidí. „Ve čtvrtek byla pokořena hranice tří milionů,“ oznámil ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Zároveň uvedl, že za poslední měsíc bylo v průměru aplikováno 46 tisíc dávek denně. Naočkované jsou v současnosti dvě třetiny obyvatel nad 65 let. „Duben nám ukázal, jak dobře umíme nabrat rychlost, pokud je k dispozici dostatek vakcín,“ prohlásil ministr.

V květnu chce vláda očkovat tempem 500 tisíc dávek týdně, v červnu by toto číslo mělo vzrůst až na 700 tisíc. Vídeň v následujících týdnech chce dát možnost registrovat se k vakcinaci širokým vrstvám populace, budou mít ale přednost starší věkové skupiny a lidé se zdravotními riziky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Polsko chce rozvolňovat celý květen

Polsko rozvolňuje koronavirová opatření. Od soboty se podle předsedy vlády Mateusze Morawieckého budou moci otevřít uzavřená sportoviště nebo plovárny. Do škol se také příští týden vrátí žáci prvních tří ročníků základních škol a od úterka se otevřou i obchody v nákupních centrech. Ve stejnou dobu by to samé mělo potkat i muzea a galerie.

Zahraniční zpravodaj Lukáš Mathé uvedl, že polská vláda plánuje různá opatření rozvolňovat po celý květen. Pokud se však koronavirová situace v zemi zhorší, kabinet může stejně tak „zatáhnout za brzdu“ a omezení znovu zpřísní. Postup vlády však může být i opačný a některé zákazy by se mohly zrušit dokonce dříve, jestli bude pandemie slábnout, podotkl novinář.

„Další důležité datum je 8. květen, kdy se otevřou hotely na padesát procent svých kapacit. O sedm dní později by se měly otevřít restaurační zahrádky a bude povoleno pořádání kulturních akcí pod širým nebem. Datum 15. května se dotkne i vzdělávání, do škol se na rotační výuku budou moci vrátit žáci druhých stupňů základních škol nebo středoškoláci,“ popisuje plán rozvolňování Mathé s tím, že 29. května by se měly otevřít i vnitřní prostory restaurací a školy zavedou klasickou výuku.

Studio ČT24: Lukáš Mathé o koronavirové situaci v Polsku (zdroj: ČT24)

Zpravodaj zároveň uvedl, že odborníci v zemi se shodují, že nejhorší koronavirovou situaci má Polsko pro tuto chvíli již za sebou. „Klesají přírůstky nakažených, hospitalizovaných i lidí, kteří potřebují plicní ventilátory. Situace v nemocnicích se zlepšuje,“ dodal Mathé.

Indie hlásí statisíce nakažených, Bombaj nemá vakcíny

Úřady v Indii zaznamenaly další rekord v denním přírůstku nakažených, za posledních 24 hodin jich přibylo 386 452. Druhá nejlidnatější země světa od začátku pandemie eviduje 18,7 milionu infikovaných, což je po USA nejvíce na světě. V poslední době přibývá denně více než 350 tisíc nakažených. Země ale málo testuje, a tak podle zdravotnických expertů mohou být skutečné přírůstky nakažených pětkrát až desetkrát větší.

Indický premiér Naréndra Módí oznámil, že od 1. května se všichni dospělí lidé budou moci registrovat k očkování. Země se ale potýká s nedostatkem vakcín, přestože sama patří k jejich největším výrobcům. Potřebné dvě dávky přípravku dostalo zatím jen 1,5 procenta Indů, jednu dostalo téměř deset procent.

Jihoindický stát Karnátaka již oznámil, že avizovanou očkovací kampaň pro dospělé kvůli nedostatku látek nezačne. Region Gudžarát chce vakcinaci zahájit během čtrnácti dnů. Doufá, že do té doby přípravky dostane.

Situace je kritická zejména v nemocnicích, které nemají prakticky žádná volná lůžka a bojují s nedostatkem kyslíku a léků. Indická armáda proto otevřela svá nemocniční zařízení pro veřejnost, vojáci pomáhají také s dopravou kyslíkových nádrží.

Nákaza se potvrdila u více než 150 milionů lidí

Statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse tvrdí, že se ve světě potvrdilo už více než 150 milionů případů koronavirové nákazy. Hranice jednoho sta milionu byla překonána na konci letošního ledna. V počtu infikovaných dominují Spojené státy, kde se nakazilo přes 32 milionů lidí. Druhou nejvyšší bilanci má Brazílie a následně Indie, Francie nebo Turecko.

V souvislosti s nemocí na světě zemřelo 3,1 milionu lidí, z toho přes půl milionu ve Spojených státech. Brazílie zaznamenala více než čtyři sta tisíc mrtvých a Velká Británie s Indií překonaly hranici dvou set tisíc obětí. 

V přepočtu na obyvatele má podle statistik listu The New York Times celkem nejvíce nakažených Andorra, Černá hora a Česká republika.