Koronavirus v Indii se dál šíří nebývalým tempem, chybí volná lůžka i kyslík

Koronavirus v Indii se šíří stále rychleji. Jen za středu úřady ohlásily přibližně 315 tisíc nových případů, což je podle agentury Reuters vůbec nejvyšší denní přírůstek zaznamenaný v jedné zemi. Přes dva tisíce lidí za poslední den v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Od začátku epidemie země, kde žije 1,3 miliardy obyvatel, zaznamenala bezmála 16 milionů případů nákazy. Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku epidemie dosáhl 184 657 lidí. 

Protiepidemická opatření v Indii zavádí převážně jednotlivé státy. Nejbohatší a také nejhůře postižený indický stát Maháráštra se správním centrem v Bombaji oznámil, že ve čtvrtek večer vejdou v platnost další omezení; zakázáno bude mimo jiné cestování mezi okresy a v kancelářích bude smět být pouze 15 procent zaměstnanců.

  • Při přepočtu denních přírůstků na sto tisíc obyvatel v Indii přibývá asi sedmina nakažených za den ve srovnání s lednovou nejhorší epidemickou situací v tuzemsku. V přepočtu na obyvatele nicméně Česko provedlo od začátku pandemie téměř osmkrát více testů, než bylo uskutečněno v Indii.

Indická metropole Dillí vyhlásila již v pondělí šestidenní uzávěru, která má zbrzdit šíření koronaviru a ulevit tlaku na infrastrukturu. Podle vládní databáze více než dvě třetiny nemocnic v hlavním městě nemají již žádná volná lůžka. Dillí nově přeměnilo na nemocniční pokoje 75 vlakových vagonů, napsala agentura AP. Již předtím ke stejnému účelu začalo využívat hotely.

Nemocnice v severní a západní Indii, včetně Dillí, oznámily, že pro pacienty s nemocí covid-19 mají zásoby kyslíku již jen na několik hodin. Soud v Dillí ve středu nařídil vládě, aby kyslík určený k průmyslovému využití převedla do nemocnic s cílem zachránit co nejvíce lidských životů.

Volná lůžka chybí ale i v mnoha dalších indických městech. Podle BBC o tom svědčí také zoufalé volání o pomoc na sociálních sítích. Z celé země přicházejí zprávy o tom, že lidé zemřeli, aniž by se jim dostalo včasné léčby.

Centrální vláda  tento týden uvedla, že od května chce začít očkovat proti covidu-19 všechny občany starší 18 let. Mnohé státy si stěžují na nedostatek vakcín, ačkoliv Indie patří k vůbec největším výrobcům očkovacích preparátů na světě.

Nová varianta i hromadné akce

Podle expertů stojí za novou vlnou epidemie v Indii dvojitá mutace koronaviru, která je podstatně nakažlivější než původní varianta.

Vláda premiéra Naréndry Módího ale také čelí kritice, že polevila v ostražitosti a povolila konání obřích předvolebních mítinků a pořádání náboženského festivalu, který přitáhl statisíce věřících. V místních volbách ve čtvrtek  navzdory koronavirové krizi hlasují obyvatelé státu Západní Bengálsko.

Sám Módí dříve tento týden vyzval Indy, aby omezili vycházení a dodržovali restrikce, které některé místní úřady vyhlásily. „Před několika týdny jsme měli situaci pod kontrolou, ale druhá vlna přišla jako hurikán,“ prohlásil.