Vážná chyba, kritizuje Turecko sankce uvalené Spojenými státy

Události: Turecko reaguje na sankce (zdroj: ČT24)

Turecko hrozí odvetou za sankce uvalené Spojenými státy. Ty se týkají nákupu ruských raket S-400, které americké vedení považuje za hrozbu pro systémy NATO. Sankce se dotknou zástupců obranného průmyslu. Ankara označila sankce mezi partnery NATO za vážnou chybu.

Turecko získalo protiletadlový raketový systém od Ruska. Tvrdí, že nejde o překážku pro NATO.

„Od Spojených států jakožto spojence NATO očekáváme podporu v našem boji proti teroristickým organizacím a silám, které působí v našem regionu, nikoliv sankce,“ ohradil se  turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo tvrdí, že sankce vůči tureckému obrannému průmyslu demonstrují vůli Spojených států plně uplatňovat zákon o protiruských sankcích. USA dle něj nepřipustí významné obchody s ruským obranným sektorem.

Turecko letos v říjnu potvrdilo, že již začalo systém S-400 zakoupený v roce 2017 testovat i přes opakované protesty Washingtonu a čelných představitelů NATO. Ankaru za nákup ruské techniky již USA potrestaly tím, že Turecko vyjmuly z programu stíhaček F-35, na jejichž výrobě se Turci podíleli a které chtěli koupit.