Tisíce Poláků demonstrovaly proti vládě

Tisíce lidí se v polské metropoli sešly na demonstraci proti vládě vedené národně konzervativní stranou Právo a spravedlnost. Je to další z řady protestů, které se konají od doby, kdy polský ústavní soud rozhodl o dalším zpřísnění už tak omezujícího zákona o potratech. Demonstrace se navíc konala v den 39. výročí nastolení stanného práva, které zavedl tehdejší komunistický režim.

Demonstraci pořádalo hnutí Strajk Kobiet (Ženská stávka). To je skupina, která stojí za řadou masových celonárodních protestů, jež se konají od 22. října, kdy bylo rozhodnuto o potratech.

Přidali se také další, například podnikatelé, kteří jsou frustrovaní z toho, jak se vláda snaží vypořádat s koronavirovou pandemií. Mnoho Poláků také obviňuje vládu, že se stále více chová jako autoritářský komunistický režim.

Protivládní demonstrace ve Varšavě
Zdroj: Jacek Marczewski/Reuters/AGENCJA GAZETA

Kvůli zákazu shromažďovaní více než pěti osob v reakci na pandemii nemoci covid-19 byla demonstrace organizována jako „spontánní procházka“. Demonstranti se shromáždili na centrální křižovatce a vydali se na pochod k domu šéfa vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Ten je sice pouze místopředsedou vlády, je ale považován za vůdce země.

Mnozí demonstranti nesli vlajky Evropské unie a také duhové vlajky, aby ukázali podporu liberálním západním hodnotám.

Pořádková policie protestující zablokovala a přiměla je vyrazit jinou cestou, než plánovali. Dům, kde bydlí Kaczyński, pak obklíčily stovky policistů.

Protivládní demonstrace ve Varšavě
Zdroj: Jacek Marczewski/Reuters/AGENCJA GAZETA

Menší protesty se konaly také v dalších městech, včetně Gdaňsku, Krakova, Poznaně, Lodži a Štětína.

V noci také protestovali rozzlobení farmáři, kteří nechali před domem Kaczyńského velkou hromadu vajec, brambor a mrtvé prase. Zemědělci si stěžují, že dostávají za svou produkci příliš málo, a obviňují vládu, že na to nereaguje. Policie pokutovala čtyři osoby za odhazovaní odpadků a blokování ulice.