Řecko obnovilo provoz regionálních letišt. Létat se už může i na Maltu

Řecko ve středu obnovilo provoz regionálních letišť, na která budou moci opět létat mezinárodní spoje. Od 15. června se mohlo ze zahraničí létat pouze do Atén a Soluně. Země tak doufá, že se jí ještě podaří zachránit letošní turistickou sezonu, cestovní ruch v Řecku totiž zaměstnává zhruba 700 tisíc lidí. Z vybraných evropských letišť se navíc může létat i na Maltu.

Provoz ve středu obnovilo osmnáct regionálních letišť po celém Řecku. Cizinci z 25 zemí Evropské unie a 14 zemí mimo ni musí před příletem do Řecka vyplnit formulář a na letištích se budou muset podrobit namátkovým testům na koronavirus.

Přímo do Řecka se zatím stále nedá dostat z Velké Británie, Švédska nebo například Turecka. Lety z těchto zemí povolí Atény až od 15. července.

Zbytku Evropy se otevírá i Malta

Své mezinárodní letiště otevřela ve středu také Malta. Přistávat na něm budou moci letadla z vybraných evropských zemí, jako je například Francie, Německo, Španělsko či Itálie. Přímé lety z Británie zatím Malta neumožní. Britové přitom činí téměř třetinu všech turistů, kteří na Maltu míří.

„Doufáme, že do konce roku dorazí 700 tisíc turistů,“ uvedla ministryně cestovního ruchu Julia Farrugiaová Portelliová. Loni středomořský ostrov navštívilo kolem 2,7 milionu turistů.

Evropané už mohou opustit kontinent

Evropská unie v úterý schválila seznam patnácti zemí, jejichž občané mohou od středy cestovat do unijních států. Jsou mezi nimi například Austrálie, Kanada, Japonsko, Korea, Srbsko nebo Černá Hora. Na seznamu je i Čína, která však musí nejprve povolit vstup občanů EU na své území. Rusko a USA na něm naopak chybí.

Česko ale už dříve oznámilo, že hodlá od středy pouštět na své území pouze obyvatele osmi zemí ze schváleného seznamu. Na českém seznamu chybí například Čína, Gruzie, Uruguay i africké státy. Vlastní seznam má i Rakousko, které ve středu vydalo varování před cestami do balkánských zemí, které nejsou v EU. Mezi nimi je i Unií povolené Srbsko a Černá Hora.

Na unijní seznam se nedostalo Turecko, což ve středu zkritizoval tamní prezident Recep Tayyip Erdogan. Uvedl, že rozhodnutí EU bylo „politické“, podrobnosti ale nepřidal. Mluvčí turecké diplomacie Hami Aksoy vyzval Brusel, aby seznam upravil. 

Cesty mezi Španělskem a Portugalskem už jsou možné

Španělsko a Portugalsko ve středu znovu otevřely společnou hranici, která byla kvůli šíření covidu-19 uzavřená více než tři měsíce. Slavnostní ceremonie otevření hranic se na hraničním přechodu mezi městy Badajoz a Elvas zúčastnili španělský král Felipe VI., portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa i premiéři obou zemí Pedro Sánchez a António Costa.

„Pandemie nám poskytla vizi minulosti, kterou nechceme zpět: kontinentu se zavřenými hranicemi,“ uvedl na Twitteru portugalský předseda vlády Costa.