EU otevře vnější hranice pro patnáct států. Česko seznam seškrtalo na osm

Události ČT: Evropská unie otevírá vnější hranice (zdroj: ČT24)

Státy EU se shodly na seznamu 15 zemí, jejichž občané budou moci od středy cestovat do EU. Je mezi nimi Japonsko, Austrálie či Srbsko, naopak chybí USA a Rusko. Čína byla zařazena podmínečně, nejdříve musí splnit reciprocitu. České ministerstvo zahraničí už oznámilo, že seznam zúží na osm států.

„V Bruselu v posledních dnech kolovalo několik seznamů, představitelé jednotlivých zemí se nemohli dohodnout,“ podotkl zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Nakonec bude na seznamu povolených zemí tato čtrnáctka: Alžírsko, Austrálie, Kanada, Gruzie, Maroko, Japonsko, Černá Hora, Rwanda, Srbsko, Nový Zéland, Jižní Korea, Thajsko, Tunis, Uruguay. Patnáctou zemí na seznamu je Čína, ale ta musí nejprve povolit vstup občanů unijních států na své území. Omezení by měla být zrušena také pro čtveřici evropských mikrostátů Andorru, Monako, San Marino a Vatikán.

Česká republika už v úterý dopoledne na seznam reagovala a zúžila počet zemí na osm. Ministerstvo zahraničí do této skupiny zařadilo Srbsko, Černou Horu, Kanadu, Austrálii, Japonsko, Jižní Koreu, Thajsko a Nový Zéland. 

Státy v úterním rozhodnutí konstatovaly, že takový postup je možný. Členské země by však naopak podle schválených doporučení neměly začít rušit omezení pro obyvatele dalších států, než se na tom EU shodne společně.

Některé další země daly najevo, že chtějí zajistit možnost pro své občany cestovat do států ze seznamu dřív, než to samé umožní jejich obyvatelům. Například Španělsko tím podmínilo vstup Maročanů na své území.

Pro Čechy bez omezení jen Srbsko a Černá Hora

U Srbska a Černé Hory je v případě Česka možnost oboustranného cestování zcela bez omezení, tyto země neuplatňují vůči Čechům žádné restrikce a Česko se k jejich občanům bude chovat stejně. Zbývajících šest zemí určitá omezení při příjezdu Čechů uplatňuje, Praha chce ale jejich zařazením na seznam bezpečných států usnadnit návrat českým občanům, kteří už nebudou muset dokládat negativní test na covid-19, nebo nastupovat do karantény.

„Také chceme motivovat tyto státy, aby se k nám začaly chovat stejně, tedy umožnily cestování i pro naše občany bez podmínek. Cestování cizinců z těchto zemí do České republiky proto zatím umožněno nebude, jsme ale připraveni velmi pružně reagovat na změnu situace, tedy na zavedení reciprocity,“ uvedl k šesti mimoevropským zemím ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Dvě podmínky: reciprocita a bezpečnost

Evropská unie ohledně svého seznamu trvat na reciprocitě, to znamená, že bude chtít, aby výše zmíněné státy povolily vstup do svých zemí občanům EU. To by mohlo seznam značně zkrátit. Například Nový Zéland už řekl, že své hranice neotevře, v Austrálii stále platí zákaz mezinárodního cestovního ruchu. Závazná je však tato podmínka jen v případě Číny, u ostatních záleží na rozhodnutí konkrétního členského státu EU.

Další podmínkou je bezpečnost. Země na seznamu musí mít maximálně 16 až 20 nakažených koronavirem na sto tisíc obyvatel. Roli bude při posuzování států hrát také dlouhodobý vývoj nákazy nebo to, jak konkrétní země přistupují k testování a zda poskytují spolehlivé informace.

Jak už média v předchozích dnech spekulovala, občané Spojených států amerických a Ruska zatím nebudou smět do zemí EU přicestovat. Stejně tak nebudou moct v následujících týdnech přijíždět do Unie ani Brazilci. 

Evropská unie uzavřela své vnější hranice v březnu, kdy se v unijních zemích začala rychle šířit koronavirová nákaza. V té době také začaly kontroly na vnitřních hranicích mezi unijními státy, které v červnu členské země až na výjimky postupně zrušily. Evropská komise jim zároveň doporučila, aby od začátku července začaly postupně povolovat vstup i lidem z mimounijních zemí v závislosti na vývoji nákazy.

Unijní země se nyní snaží oživit turistický ruch, který tvrdě zasáhla jarní koronavirová omezení. Odvětví spojená s turistikou tvoří asi desetinu hrubého domácího produktu (HDP) EU a některé státy apelovaly na rychlejší otevření hranic většímu počtu mimoevropských turistů. Řada zemí ale v obavách z druhé vlny nákazy vyzývá k opatrnějšímu postupu.