Rocker Kukiz svým voličům nedoporučí Dudu ani Komorowského

Varšava - V prvním kole polských prezidentských voleb zvítězil podle oficiálních výsledků kandidát konzervativní pravice Andrzej Duda, který získal 34,8 procenta hlasů. Přesně o jeden procentní bod méně má na druhém místě současný prezident Bronislaw Komorowski. Ve druhém kole se utkají za dva týdny. Třetí skončil nekonformní rocker Pawel Kukiz, který oznámil, že nepodpoří ani Dudu ani Komorowského. Prezidenta ale kritizoval.

Favorizovaný Komorowski v oficiálních výsledcích dopadl nepatrně lépe než podle v pondělí zveřejněných odhadů, které mu přiřkly o půl procenta méně hlasů. Na vítězství mu však triumf ve 24 z celkových 51 volebních okrsků nestačil. Komorowski sice ovládl Varšavu a další velká města, europoslanci Dudovi však k neočekávanému triumfu v prvním kole pomohl zisk venkovských oblastí a celkem 27 polských volebních okrsků. I v jeho případě je finální výsledek o půl procenta jiný, ale nižší.

Na třetím místě skončil Kukiz s 20,8 procenta hlasů. Analytici se shodují, že oslovil zejména mladé lidi znechucené tradiční stranickou politikou. Právě jejich hlasy budou klíčové pro rozhodující souboj 24. května. Politolog Radoslaw Markowski portálu Wyborcza.pl řekl, že voliči Kukize jsou nevyzpytatelní. „Přesně nevíme, kdo jsou jeho voliči, je to hlas proti systému, hlas mladých lidí proti starcům,“ uvedl politolog Aleksander Smolar. Jestli v druhém kole půjdou hlasovat, rozhodnou se spíše pro Dudu, protože znamená změnu, myslí si Markowski i Smolar.

Oficiální výsledky krátce po půlnoci zveřejnila Ústřední volební komise (PKW). K urnám přišlo v prvním kole pouze 49 procent polských voličů.

Komorowski byl podle průzkumů ještě v lednu jasným volebním favoritem, nyní bude muset o obhájení svého postu tvrdě bojovat. Slíbil dvě veřejné debaty se svým hlavním rivalem Dudou a řadu ústupků – například usnadnění referenda a jednomandátní voličské okruhy, které mají trochu rozbít stranické kandidátky a uvolnit prostor pro nezávislé kandidáty či výraznější osobnosti.

Kukiz kritizoval Komorowského kvůli referendu

Kukiz zdůraznil, že ve druhém kole nepodpoří ani jednoho kandidáta. S dosavadní politikou prosazovanou Komorowským ale nesouhlasí. „Každý si může sám zhodnotit prezidentství Komorowského,“ uvedl. Prezidentův návrh na uspořádání referenda o změně volebního zákona považuje za „hraní o čas“. Referendum podle něj v žádném případě nerozhodne, zda se volební zákon změní, či nikoli. Výsledek referenda je totiž jenom názor, který úřady mohou zvážit.

Pawel Kukiz
Zdroj: ČT24/ČTK/PAP/MACIEJ KULCZYNSKI

„Komorowski je předvídatelný, stejně jako je předvídatelná (jeho vládní) Občanská platforma (PO). A protože víme, že PO nedodržela žádné své sliby, dá se předvídat, že ani Bronislaw Komorowski nedodrží sliby,“ poznamenal Kukiz.

Komorowského naopak podpořil exprezident Aleksander Kwaśniewski. „Tyto volby ukazují, že v Polsku stojíme před dilematem, zda jsou důležitější zkušenosti a předvídatelnost, nebo riziko změn. A vzhledem k situaci v našem regionu jsou důležitější zkušenosti a kapitál vynikajících kontaktů vytvořený během let,“ míní bývalý polský prezident.

Také lidovci, koaliční partner vládnoucí PO, dnes vzkázali svým příznivcům, aby ve druhém kole podpořili Komorowského.

Vydáno pod