Covid-19 byl ve Francii už v prosinci, ukázaly zpětné testy

Koronavirus do Evropy dorazil o měsíc dříve, než se úřady dosud domnívaly. Francouzský lékař zpětně otestoval vzorek z 27. prosince, který patřil pacientovi se zápalem plic, a zjistil, že ve skutečnosti muž prodělal covid-19. Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) tento případ nepřekvapil a její mluvčí vyzval všechny země, aby skrze opětovné testy pomohly s rekonstrukcí šíření pandemie.

Amirouche Hammar ležel v nemocnici severovýchodně od Paříže a z domnělého zápalu plic se uzdravil. Až aktuální zpětné prověření ukázalo, že ve skutečnosti bojoval s covidem-19. Muž navíc podle svých slov necestoval do zahraničí, tudíž se sám musel koronavirem nakazit ve Francii.

Podle lékaře Yvese Cohena, který muže ošetřoval a nyní provedl dodatečnou analýzu, se pacient musel nakazit mezi 14. a 22. prosincem. Do nemocnice Hammara lékaři přijali 27. prosince, tedy čtyři dny předtím, než čínská pobočka WHO byla informována o tehdy neznámé příčině zápalu plic ve Wu-chanu.

Cohen upozorňuje, že onemocněly dvě Hammarovy děti, jeho manželka ale příznaky nevykazovala. Právě pacientova žena mohla přijít s nákazou do kontaktu, protože pracuje v supermarketu poblíž mezinárodního letiště Charlese de Gaulla. Dlouho se předpokládalo, že do Evropy se vir poprvé dostal až v lednu.

WHO vyzývá k dalším testům

Francie není první zemí, kde dodatečné testy potvrdily dřívější infekce, než se dosud vědělo. Před dvěma týdny posmrtné testy v Kalifornii prokázaly, že ve Spojených státech začali lidé kvůli koronaviru umírat o měsíc dříve oproti původním datům.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier apeluje na země, aby zpětně testovaly, protože to pravděpodobně povede k dalším podobným zjištěním. V důsledku mohou takové analýzy vést k lepší představě o tom, jak se koronavirus ve světě rozšiřoval.