Popel a prach nad Indonésií. Sopka Anak Krakatoa znovu vybuchla

V Indonésii se v pátek k životu probudila sopka Anak Krakatoa, jejíž erupce v roce 2018 vyvolala ničivou vlnu tsunami. Informoval o tom v sobotu místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Oblak popela vulkán vychrlil do výšky pěti set metrů.

Výbuch byl podle agentury AP nejdelším od prosince 2018. První výbuch zaznamenal indonéský úřad PVMBG (The Center for Volcanology and Geological Disaster Mitigation), který mapuje sopečnou činnost, okolo pátečních 22 hodin místního času. Zhruba o půl hodiny později následovala další erupce, která trvala přes 38 minut. Na oblohu se při ní vznesl oblak prachu a sopečného popela do výšky asi pěti set metrů.

Vulkán vybuchoval až do sobotního rána, otřesy byly slyšet až v hlavním městě Jakarta, které je kvůli útlumu způsobenému koronavirovou nákazou neobvykle tiché. Úřady vydaly varování druhého nejvyššího stupně, oběti na životech si ale erupce podle dosavadních informací nevyžádala.

Sopka má ničivou minulost

Podle vyjádření indonéských úřadů byl ale tento výbuch relativně malý v porovnání s erupcemi, které otřásaly zemí od prosince roku 2018 do ledna 2019. Tehdy způsobil výbuch i podmořský sesuv půdy a vyvolal tak tsunami. Vlny zpustošily pobřeží indonéských ostrovů Jáva a Sumatra a zabily více než 420 lidí. Pravděpodobnost, že by i poslední výbuch podobné tsunami způsobil, ale podle PVMBG není tak vysoká.

Slovo Anak v názvu vulkánu znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, která se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 rovněž vyvolala vlny tsunami. O život tehdy přišlo přes 36 tisíc lidí. Na několik let také poklesla teplota planety o 1,2 stupně Celsia a západy slunce tehdy provázela rudá barva na obloze.

Tento jev údajně inspiroval Edvarda Muncha při tvoření slavného obrazu Výkřik. Ničivý výbuch sopky Krakatoa se ale otiskl i v českém umění, inspiroval spisovatele Karla Čapka k sepsání sci-fi románu Krakatit.