Španělsko má více obětí koronaviru než Čína, Izraelci mohou na procházku jen sto metrů od domu

Události: Karantén kvůli koronaviru ve světě přibývá (zdroj: ČT24)

Ve Španělsku zemřelo už 3434 nakažených koronavirem, což je více než v Číně. Uvedl to deník El País. V Číně se naopak situace zřejmě stabilizuje, země zaznamenala mezidenní pokles nových případů nákazy. Všechny se týkají lidí, kteří do země přicestovali. Britská královská rodina sdělila, že se nakazil korunní princ Charles. Omezující opatření zpřísnil Izrael, například na procházku tam lidé nově smějí maximálně sto metrů od domu.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Ve Španělsku zemřelo už 3434 nakažených koronavirem, což je více než v Číně. Jde také o dosud nejvyšší denní nárůst počtu obětí. Nejhůře v počtu obětí na tom je Itálie, která jich má už přes 6800.
  • Německý parlament nově počítá s rekordním deficitem státního rozpočtu ve výši 156 miliard eur (4,3 bilionu korun).
  • Ve Velké Británii se koronavirem nakazil princ Charles. V 71 letech patří do rizikové skupiny obyvatel, příznaky má nicméně lehké a odpočívá v karanténě na panství ve Skotsku.
  • Pevninská Čína hlásí pokles nových případů koronaviru, z pondělních 78 na úterních 47.
  • Slovenští hygienici získají od mobilních operátorů údaje o pohybu lidí, a to i bez souhlasu majitelů telefonů. Nedostanou ale údaje o tom, s kým majitel mobilního telefonu například telefonoval.
  • Izraelská vláda zpřísnila omezení v zemi. Z domu je například nově možné vyjít jenom do vzdálenosti sta metrů a pouze na blíže nedefinovanou „krátkou chvíli“, zavřené jsou synagogy.

Po celém světě už se koronavirem nakazilo více než 435 tisíc lidí, přes 20 tisíc infikovaných zemřelo. Nakažené ohlásilo už 198 zemí. Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že pandemie nemoci COVID-19 je hrozbou pro celé lidstvo a v boji s nákazou je třeba postupovat solidárně. Oznámil také vytvoření zvláštního humanitárního fondu určeného nejzranitelnějším zemím.

Dva scénáře OSN

Podle OSN existují dva možné scénáře dalšího vývoje pandemie. Podle toho prvního se podaří nemoc dostat za tři až čtyři měsíce pod kontrolu. To umožní „relativně rychlé zotavení“ jak veřejného zdraví, tak i světové ekonomiky.

Druhý scénář předpokládá „rychlý postup pandemie ve zranitelných a rozvojových zemích,“ zejména v Africe, Asii a v některých částech Ameriky. To povede k delšímu uzavření hranic a prodloužení omezení pohybu obyvatelstva, což „přispěje ještě více k celosvětovému zpomalení, jehož jsme svědky již nyní“.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová ve středu vyzvala všechny státy, aby snížily počet lidí ve svých věznicích, které by podle ní mohl koronavirus „zpustošit“.

„Žádat lidi, aby zůstali doma, a pozastavovat pohyb obyvatelstva je kupování času a snižování tlaku na systémy zdravotnictví. Samy o sobě ale tato opatření epidemii neudusí,“ prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Vyzýváme všechny země, aby tento čas využily k útoku na virus,“ uvedl. Dodal, že je nutné rozšířit a zacílit zdravotnickou péči, rozšířit testování a také najít každý případ možné nákazy.

Vyjádření šéfů OSN a WHO k šíření koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

Některé evropské země se nacházejí v těžké situaci. Ve Španělsku zemřelo už 3434 lidí nakažených koronavirem, což je více než v Číně, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit do světa. Informoval o tom španělský deník El País. Jde také o dosud nejvyšší denní nárůst počtu obětí. Nakažených je v zemi téměř 48 tisíc.

Vůbec nejvíce mrtvých z řad nakažených (7503 zesnulých) eviduje Itálie, kde je přes 69 tisíc nakažených.

Kvůli pandemii pozastavil dočasně své tištěné vydání vatikánský deník L'Osservatore Romano, a to teprve potřetí za svou téměř 160letou historii. Na papíře bude nyní vycházet jen deset výtisků, přičemž jeden bude dostávat papež František a další budou pro jeho předchůdce Benedikta, několik dalších vysokých hodnostářů a pro archivování.

Německo schválilo rekordní schodek

Německo má podle nové bilance více než 31 a půl tisíce lidí nakažených koronavirem. Počet úmrtí na onemocnění COVID-19 se v zemi zvýšil z úterních 114 na 149. Čerstvé informace ve středu zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI) a ve srovnání s předchozím dnem se jedná o nárůst o více než čtyři tisíce případů. Zdravotnická zařízení, v nichž je kolem čtyř tisíc pacientů nakažených koronavirem, zatím podle úřadů situaci zvládají.

Spolková republika zakázala na dva týdny shromažďování více než dvou lidí. Výjimka z tohoto opatření se vztahuje na rodiny a členy jedné domácnosti. Parlament ve středu souhlasil s rozsáhlými změnami ve státním rozpočtu na letošní rok. Nově kvůli rychle se šířícímu koronaviru počítá s rekordním deficitem 156 miliard eur (4,3 bilionu korun).

V Rakousku překonal počet nakažených hranici 5 tisíc. Nemoci COVID-19 už v zemi podlehlo třicet lidí. Nejvíce nakažených má nadále spolková země Tyrolsko. Za posledních 24 hodin se počet potvrzených případů v zemí zvýšil ze 4486 na 5282, tedy o zhruba 18 procent.

Ve Velké Británii se koronavirem nakazil princ Charles. Má mírné příznaky nemoci a zůstává v dobrém zdravotním stavu, informoval úřad následníka britského trůnu. Charlesovi je 71 let, a patří tak do rizikové věkové kategorie. Nyní pobývá v domácí karanténě ve Skotsku. U jeho manželky Camilly byl test na koronavirus negativní.

Slovensko: Hygienici budou mít data o mobilech

Na Slovensku se potýkají se stejnými problémy jako dříve v Česku. Až bezmála tři týdny po potvrzení prvního pacienta s koronavirem v zemi začaly úřady distribuovat mezi zdravotníky respirátory, které je mají chránit před infekcí. Pětimilionové Slovensko dosud potvrdilo 216 nakažených.

Slovenští hygienici získají v době pandemie koronaviru od mobilních operátorů údaje o pohybu lidí, a to i bez souhlasu majitelů telefonů. Podobné opatření už platí také v Izraeli, opozice se však obává sledování osob. Poslanci ale z vládního návrhu vypustili například ustanovení, že hygienici by dostávali údaje také o tom, s kým majitel mobilního telefonu například telefonoval.

V Polsku od úterního večera zemřeli tři další pacienti nakažení koronavirem a celkově tak této infekci v zemi dosud podlehlo 13 lidí. Oznámilo to ve středu odpoledne tamější ministerstvo zdravotnictví. V Maďarsku je už deset zemřelých, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. Podle vládního webu koronavirus.gov.hu se novou obětí stal britský občan. Nakažených je v zemi 226.

Větší problémy začínají zaznamenávat v Rusku. Kreml oznámil rekordní denní nárůst pacientů – evidováno je nyní 658 případů onemocnění, což je o 163 více než v úterý. Šéf Kremlu Vladimir Putin oznámil odklad celostátního hlasování o ústavních reformách, které mu mají zajistit možnost setrvání v nejvyšší funkci o dalších 12 let, tedy do roku 2036. Nové datum hlasování, které se mělo uskutečnit 22. dubna, neoznámil.

Izrael omezil MHD na čtvrtinu, zavřel synagogy

Izraelská vláda zpřísnila omezení v zemi. Vydala seznam, na němž je 14 bodů s popisem povolených aktivit, například cesta do práce, za nákupem potravin, k darování krve či na demonstraci. Z domu je nově možné vyjít jenom do vzdálenosti sta metrů a pouze na blíže nedefinovanou „krátkou chvíli“. Vycházet je možné také k venkovní modlitbě nebo na pohřeb s účastí do deseti lidí.

Veřejná doprava bude omezena na čtvrtinu, restaurace mohou nadále donášet jídla k zákazníkům, ale výdej u okýnek končí. Vláda také nechala uzavřít synagogy, což se nesetkalo se souhlasem ultraortodoxní komunity, k níž patří ministr zdravotnictví. Ze statistiky ale vyplývá, že z Izraelců, kteří se infikovali mimo své domovy, se 29 procent nakazilo v synagoze nebo náboženské škole.

Nová opatření začala platit ve středu odpoledne. Mezi 2170 nakaženými v Izraeli je 38 lidí ve vážném stavu. Uzdravilo se 58 pacientů, pět zemřelo. 

Na Blízkém východě je na 33 tisíc potvrzených případů nákazy, přičemž většina (přes 27 tisíc) v Íránu. Obětí eviduje země 2077. Tamní úřady se chystají zavést opatření, která budou podle prezidenta Hasana Rouháního „bolestivá“. Íránské úřady dosud vyzývaly lidi, aby se drželi doma, „jak to bude možné“, ale lidé to za současných oslav perského Nového roku moc nedodržovali a cestovali po celé zemi.

Pozitivní zprávy přicházejí z východní polokoule. Pevninská Čína zaznamenala pokles nových pacientů s koronavirem, a to ze 78 v pondělí na 47 v úterý. Všechny nové případy nákazy se týkají lidí, kteří přicestovali z ciziny. Celkem se v pevninské Číně od propuknutí epidemie infikovalo přes 80 tisíc lidí, počet obětí přesáhl tři tisíce.

USA chtějí do ekonomiky napumpovat dva biliony dolarů

Ve Spojených státech pokračuje snaha o omezení hospodářských dopadů pandemie. Po dnech vyjednávání o balíčku ekonomických opatření v očekávané hodnotě dvou bilionů dolarů se vyjednavači Senátu a Bílého domu dohodli na podobě finanční podpory, která má pomoci pracovníkům, firmám a zdravotnickému systému.

Balíček na záchranu ekonomiky má poskytnout přímé platby většině Američanů, ve výši 1200 dolarů dospělým a 500 dolarů dětem. Vedle toho rozšíří dávky v nezaměstnanosti a měl by také poskytnout malým podnikům program pomoci ve výši 367 miliard dolarů, aby mohly dál vyplácet mzdy, zatímco pracovníci jsou nuceni zůstat doma. 

Jeden z posledních problémů k řešení také představovalo 500 miliard dolarů na záruky dotovaných úvěrů pro velké podniky, včetně aerolinek. Významnou pomoc by měly dostat také nemocnice. V zemi koronaviru podle údajů z úterního večera podlehlo už více než šest set lidí a přes 46 tisíc se nakazilo.

Muže, který nerespektoval omezení ve Rwandě, údajně sežral krokodýl

První případy koronaviru na svém území ohlásily Mali a Guinea-Bissau. Afrických zemí, které koronavirus zatím nezaznamenaly, postupně ubývá, zůstává jich osm. Počet potvrzených případů koronaviru na africkém kontinentu překročil 2400.

Také africké země přijímají preventivní opatření. Například Jihoafrická republika se připravuje na omezení pohybu, které zde začne platit od čtvrteční půlnoci místního času. Konžská demokratická republika zase v úterý oznámila izolaci hlavního města Kinshasa a uzavření konžských hranic.

Etiopie rozhodla o uzavření pozemních hranic a povinné 14denní karanténě pro všechny, kdo do země přicestují, a třeba ve Rwandě platí už několikátý den omezení pohybu. Narušitele, který se i přes zákaz vydal rybařit, podle jednoho z představitelů Jižní provincie sežral krokodýl. Policie to však podle BBC nepotvrdila.

Nový typ koronaviru se šíří od konce minulého roku, za pandemii Světová zdravotnická organizace označila šíření nákazy 11. března, kdy bylo nakaženo přes 120 tisíc lidí, z nichž více než čtyři tisíce nemoci podlehlo. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse je obětí více než u prasečí chřipky z let 2009–2010.