Akcie rostly na všech trzích, pomohla jim dohoda o podpoře americké ekonomiky

Akcie ve středu většinou opět posilovaly, podpořila je dohoda politiků ve Spojených státech ohledně stimulačních opatření, která mají zmírnit hospodářské dopady koronaviru. Například hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 zpevnil o 8,04 procenta a obchodování zakončil na 19 546,63 bodu. Zaznamenal tak nejprudší procentní nárůst od října 2008. Rostly evropské trhy, na vzestupu byly také americké akciové indexy, které však ke konci obchodování zisky zmenšovaly.

Celoevropský index Stoxx 600 uzavřel silnější o tři procenta, britský FTSE 100 o 4,4 procenta, podobně jako francouzský CAC 40. Z propadu do mínusu, který přivodily špatné zprávy z německé ekonomiky (podnikatelská nálada v Německu je nejhorší od roku 2009) se nakonec vzpamatoval i DAX a vzrostl o 1,7 procenta. 

Americké akciové indexy v závěru obchodování své zisky zmenšily o několik procentních bodů. Dow Jones, který obsahuje třicítku předních akcií, nakonec vzrostl o 2,39 procenta, rozsáhlejší S&P 500 o 1,15 %. Technologický Nasdaq dokonce skončil ve ztrátě (-0,45 %).  

Index pražské burzy PX stoupl ve středu o 1,62 procenta na 807 bodů. 

Růstu japonských akcií pomohla zpráva o odkladu olympiády

K růstu japonských akcií podle agentury Kjódó přispěla zpráva o odkladu olympijských her v Tokiu na příští rok, která rozptýlila obavy z jejich zrušení.

Index jihokorejských akcií KOSPI vzrostl o 5,89 procenta na 1704,76 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite si kolem 8:00 SEČ připisoval zhruba 2,2 procenta.

Asijské burzy těžily rovněž z úterního prudkého růstu akcií v USA. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se v úterý zvýšil o 11,37 procenta na 20 704,91 bodu. Zaznamenal tak nejprudší nárůst od roku 1933.  

„Akcie po celém světě teď žene vzhůru zejména balík rozpočtových opatření na podporu ekonomiky za takřka dva biliony dolarů. Na něm se v noci na středu středoevropského času dohodla americká administrativa v čele s ministrem financí Stevenem Mnuchinem s šéfem senátních demokratů Chuckem Schumerem. Odsouhlasení balíku oběma komorami amerického Kongresu by tak nyní mělo být víceméně formalitou,“ komentuje aktuální situaci analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Balíček cílí zejména na malé a střední podniky, ale podle analytika Cyrrus Tomáše Pfeilera bude jedním z klíčových bodů i poskytnutí přímých plateb americkým domácnostem.

„Nejčastěji se hovoří o částce 3000 dolarů na čtyřčlennou rodinu. Toto opatření pomůže zabránit ochromení soukromé spotřeby, která představuje páteř americké ekonomiky,“ říká. A mělo by platit podle něho i to, že velké firmy, které obdrží jakoukoliv formu pomoci, nesmí provádět zpětné odkupy akcií.

Zmíněný americký balík rozpočtových opatření by měl tak obsahovat miliardy na pomoc firmám a podnikům, ale i městům a jednotlivým státům USA, ale i podpůrné finanční prostředky pro většinu řadových Američanů či výhodné půjčky a záchranné peníze pro malé a střední podniky, které jim mají pomoci udržet zaměstnanost. Součástí balíku by měla být tak rozšířená podpora v nezaměstnanosti nebo daňové odklady a řada dalších opaření. 

Za pozitivní zprávu lze považovat podle Pfeilera i určitou změnu rétoriky představitelů americké vlády. „Rozvíjí se debaty o smysluplnosti rozsáhlých karantén. Připouští se přitom i varianta, že by Spojené státy mohly v horizontu následujících dvou týdnů plošné karantény v určité míře uvolnit. Trump se totiž obává zhoubných dopadů na ekonomiku. Ta by měla zejména ve druhém kvartále citelně propadnout,“ konstatuje Pfeiler.

Podle něho se nyní začíná v některých amerických státech, například v New Yorku, stále častěji skloňovat tak zvaný korejský scénář. Tato varianta znamená plošné testování a následnou izolaci nemocných. „Výhodou je, že zbytek populace funguje v de facto běžném režimu a nedochází tak k celkové paralýze hospodářství,“ vysvětluje Pfeiler. 

Cena palladia je na vzestupu

Cena palladia ve středu prudce rostla a je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší růst od roku 1997. Důvodem jsou obavy o dodávky z Jihoafrické republiky, největšího producenta palladia, po zavedení omezení v zemi kvůli koronaviru. Během dne cena palladia vzrostla až o 25 procent, později část zisků smazala a nyní se pohybuje kolem 2305 USD (58.000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Proti předchozímu dni je tak vyšší o 19 procent, napsala agentura Reuters.

„Palladium prudce stoupá kvůli zvýšeným obavám o dodávky. (Omezení pohybu v JAR) ještě zhorší situaci s již tak napjatými dodávkami,“ uvedl analytik makléřské firmy OANDA Edward Moya.

Cena palladia stoupla předchozí den kvůli obavám z uzavření dolů o deset procent, přestože JAR uvedla, že bude pokračovat v těžbě i po omezení pohybu. Palladium je důležitým kovem v automobilových katalyzátorech.