Pekingu unikly dokumenty o nakládání s Ujgury. Prezident schvaluje užití represí

Horizont ČT24: Pekingu unikly materiály o převýchově Ujgurů (zdroj: ČT24)

Z čínských vládních archivů unikly dokumenty, které popisují, jak nakládat s ujgurskou menšinou v provincii Sin-ťiang. Ve spisech, jež zveřejnil list The New York Times, jsou i nařízení přímo od prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten radí proti radikálnímu islámu a separatismu zakročit bez slitování a s plným využitím represivního aparátu.

Stovkami přeškolovacích center v čínské provincii Sin-ťiang prošel už zhruba milion Ujgurů. List The New York Times zveřejnil čtyři stovky čínských dokumentů, které popisují, jak s internovanými i jejich rodinami nakládat. A jaké instrukce jim mají policie a úřady dávat.

„Jsme si jistí, že je budete podporovat. Školení je pro jejich i vaše dobro,“ uvádí se v jednom z uniklých dokumentů.

Z materiálů také vyplývá, že se Peking obával nepokojů, až se studenti vrátí z internátů na prázdniny a zjistí, že jejich rodiče a příbuzní zmizeli. Policie a úředníci je měli důrazně upozornit, že i jejich chování ovlivní délku pobytu jejich rodičů ve školicím zařízení.

„Rodinní příslušníci, včetně vás, musí dodržovat zákony a pravidla. Nevěřte pomluvám a nešiřte je. Jen tak můžete svým příbuzným připsat body, aby mohli po zhodnocení výkonů a dosažení výsledků opustit školu,“ cituje The New York Times dokument.

Uniklé záběry, na kterých vede čínská policie spoutané Ujgury
Zdroj: ČT24

Podle Pekingu jde o vměšování do vnitřních záležitostí země

Čína únik a zveřejnění interních dokumentů odsoudila. Všechna opatření jsou podle ní cílena jen na boj proti terorismu a extremismu. The New York Times podle Pekingu získané materiály zneužívá.

„Jsou slepé k faktům, pozměňují význam a vytrhávají z kontextu, aby poškodily protiteroristické a deradikalizační snahy v Sin-ťiangu,“ uvedl na adresu amerických novin Keng Šuang z čínského ministerstva zahraničí.

Peking opakovaně zveřejnil videa z takzvaných školicích center. Na veřejnost ale zároveň unikla svědectví lidí, kteří centry prošli, i záběry spoutaných Ujgurů, které policie na převýchovu posílala. Veškerou kritiku Čína odmítá a označuje ji za vměšování do svých vnitřních záležitostí.