První krůček v boji proti globálnímu oteplování. Británie vyhlásila klimatickou nouzi

Horizont ČT24: Británie chce významně snížit emise (zdroj: ČT24)

Pokud se chce Londýn stát lídrem v boji proti globálnímu oteplování, musí urychleně změnit svou politiku a do 30 let snížit emise skleníkových plynů na nulu. Tvrdí to britská nezávislá Komise pro klimatickou změnu. Zpráva přichází po týdnech protestů ekologických aktivistů v Londýně. Výsledkem je prozatím vyhlášení klimatické a environmentální nouze.

Britská Komise pro klimatickou změnu by chtěla do roku 2050 seškrtat emise skleníkových plynů skoro na nulu. „Chování spotřebitelů se výrazně nezmění. Dojde ale k velkým změnám v celém hospodářství. A není to jen o zavádění nových technologií, ale také o tom, jakým způsobem žijeme naše životy,“ předesílá předseda komise Chris Stark.

Uskutečnění ambiciózního plánu ale nebude zadarmo. Domácnosti by měly lépe izolovat domy, v zimě topit jen na 19 stupňů, jíst méně masa a drasticky omezit používání osobních aut. Přizpůsobit se bude muset i zemědělství a průmysl.

„Za deset let výroba z větrných elektráren stoupne zhruba na třetinu celkové produkce. Už nyní produkujeme deset procent veškeré elektřiny ve Spojeném království,“ říká manažer jedné z větrných elektráren na pobřeží Orsed Benj Sykes.

První krok udělal parlament

K čistější budoucnosti už nakročil i britský parlament. Jako vůbec první zákonodárný sbor na světě vyhlásil stav klimatické a environmentální nouze. „Nelze dál plýtvat časem. Žijeme v klimatické krizi, která se nebezpečně vymkne kontrole, pokud rychle a důrazně nezasáhneme,“ varuje lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Stalo se tak pouhý týden poté, co šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová v Londýně vyzvala britské politiky, aby něco udělali pro záchranu planety. Krok britských zákonodárců proto otevřeně uvítala. „Nadějná zpráva historického významu. Teď musí následovat ostatní státy. A slova se musí proměnit v okamžité činy,“ napsala Švédka na Twitteru.

David Attenborough
Zdroj: James Lawler Duggan/Reuters

Britská vláda stále čelí nebývalému tlaku široké veřejnosti i odborníků. „Pokud v příštích deseti letech nepodnikneme dramatické změny, můžeme čelit nezvratným škodám našeho světa a kolapsu našich společností,“ připomněl kabinetu premiérky Theresy Mayové slavný přírodovědec David Attenborough.

Po deset dubnových dnů blokovali aktivisté dopravu na nejrušnějších místech Londýna, policie zatkla okolo tisíce lidí. Jejich hlas ovšem nezanikl. Britská média o problematice klimatu informovala natolik, že překonala rekord z prosince 2015, kdy byla v Paříži podepsána celosvětová dohoda o boji proti klimatickým změnám.