Policie zadržela na ekologických protestech v Londýně už přes 450 lidí

Horizont ČT24: Demonstrace za změnu ekologické politiky v Londýně (zdroj: ČT24)

Policie v Londýně zatkla desítky demonstrantů, kteří na několika místech v centru Londýna blokují dopravu ve snaze přinutit vládu k rázným krokům v boji proti klimatickým změnám. Blokády trvají od pondělí. Od té doby se počet zadržených přehoupl přes 450. Podle zpravodajské agentury Press Association plánují aktivisté v pátek protestovat i na nejrušnějším londýnském letišti Heathrow.

Shromáždění od pondělka narušují dopravu přes most Waterloo Bridge a na křižovatkách Oxford Circus, Piccadilly Circus a Marble Arch. Organizátoři ze skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) v nich chtějí pokračovat do konce měsíce a vzkazují, že budou své aktivity eskalovat, pakliže vláda nevyslyší jejich požadavky. „Zítra (v pátek) začíná velikonoční víkend a přidají se tisíce dalších rebelů,“ napsala organizace na Twitter.

Po středeční blokádě příměstského vlaku na stanici ve finančnické čtvrti Canary Wharf plánuje zřejmě hnutí narušit provoz na nejrušnějším londýnském letišti. Extinction Rebellion rozeslala médiím sdělení o „zítřejší (páteční) akci na Heathrow“, podle agentury Reuters v něm ale své plány detailně nepopisuje.

Letiště oznámilo, že v důsledku rizika protestů je v kontaktu s úřady. „Ačkoli respektujeme právo na nenásilný protest a souhlasíme, že je potřeba zakročit proti klimatické změně, nesouhlasíme s tím, aby se pasažérům narušovaly zasloužené dovolenkové plány s rodinami a kamarády,“ citoval deník Evening Standard mluvčí letiště.

Londýnská policie už v pondělí večer nařídila demonstrantům, aby své aktivity omezili na prostranství Marble Arch, a na dalších místech začala účastníky zatýkat. Waterloo Bridge a Oxford Circus přesto i ve čtvrtek zůstávaly pro automobily neprůjezdné. Podle médií policii komplikuje situaci také nedostatek volných cel.

Aktivisté mají tři požadavky

Extinction Rebellion uspořádala blokády se třemi základními požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. V dopise požádala o setkání britskou premiérku Theresu Mayovou. Aktivisté tvrdí, že neradi znepříjemňují život obyčejným lidem, „narušení ekonomiky“ je ale podle nich jedinou cestou, jak si získat pozornost vlády.

Mayová na Twitteru sdílela video své Konzervativní strany o britské ekologické politice, které například uvádí, že rok 2018 byl „nejčistším a nejzelenějším“ rokem pro výrobu elektřiny. „Všichni musíme dělat vše, co je v našich silách, abychom ochránili a zlepšili prostředí, které jsme zdědili,“ napsala k videu britská premiérka, aniž se zmínila o aktuální sérii protestů.

Ministr vnitra Sajid Javid řekl, že demonstranti nemají právo „působit utrpení milionům lidí, kteří se snaží pokračovat v každodenním životě“. Očekává, že policie bude postupovat rázně a využije „plnou sílu zákona“. „Nezákonné jednání nebude tolerováno,“ dodal.

Extinction Rebellion zase hlásí, že tisíce jejích stoupenců jsou připraveny nechat se zatknout. „Když nás budou pořád zatýkat, my se pořád budeme vracet, protože situace je naléhavá,“ řekl listu Evening Standard protestující, když jej na jedné z londýnských manifestací zatýkali. „Tahle planeta je v nebezpečí a já nebudu jenom přihlížet, nedovolím vládě, aby vůbec nic nedělala,“ dodal.