Končí éra „všudypřítomného míru“, začíná epocha harmonie. V Japonsku míří na trůn nový císař

Horizont ČT24: V Japonsku míří na trůn nový císař (zdroj: ČT24)

Japonsko se připravuje na další éru související s nástupem nového císaře na trůn. Od května bude tato epocha známá pod jménem Reiwa. Název se dá přeložit jako harmonie, pokoj nebo řád. Oznámení živě přenášela japonská televize. Současný císař Akihito skončí na trůně za měsíc, v čele země stál tři dekády.

Japonsko vstoupí 1. května, kdy se vlády ujme nový císař Naruhito, do éry Reiwa, což znamená řád, pokoj či harmonii. Oznámil to v pondělí mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Končící období nese jméno Heisei, které se dá přeložit jako „všudypřítomný mír“.  

Vyhlášení názvu nové éry vyvolalo nadšení

Název nové japonské éry vyvolal mezi Japonci nadšení. Pondělní oznámení očekávali s velkým napětím a živě ho přenášela japonská televize. Lidé se přetahovali, aby získali výtisk novin s oznámením vlády. „Je to úžasné jméno. Zní jemně a mírově. Cítím, že jméno bylo vybráno se záměrem udělat ze světa klidné místo,“ uvedl třiašedesátiletý Masaharu Hannuki.

Ačkoliv země používá západní kalendář, název nové éry bude na všech oficiálních dokumentech, řidičských průkazech, jízdenkách i třeba mincích.

V Japonsku nastoupí na trůn nový císař (zdroj: ČT24)

Podle ministerského předsedy Šinzóa Abeho, jehož vláda o jménu rozhodla, dává Reiwa najevo poklidné a přátelské vztahy, které v Japonsku panují. Důraz podle něj spočívá na tradičních hodnotách. Stejně tak má odrážet celou kulturu země. Je to navíc poprvé, co název vychází přímo z japonské literatury, a ne z čínské, jak tomu bylo doposud.

„Vybrali jsme Reiwa v naději, že se Japonsko stane místem, kde každý Japonec bude moci doufat v budoucnost a jeho sny rozkvetou stejně jako nádherné květy švestek oznamující příchod jara,“ řekl japonský premiér Abe. 

Ke změně názvu éry dochází kvůli výměně na japonském trůnu. Novým císařem se od května stane děvětapadesátiletý Naruhito. Dosud se v Japonsku éry měnily vždy se smrtí starého císaře a nástupem nového. Císař Akihito, který vládne od roku 1989 v éře Heisei, ale zaběhlé pořádky změnil. Dosavadní hlava státu skončí na konci dubna ve věku 85 let ze zdravotních důvodů. Po více než dvou staletích se stal prvním císařem, který na svůj úřad abdikoval.

Japonsko se připravuje na další éru související s nástupem nového císaře na trůn (zdroj: ČT24)