Trump se před summitem s Kimem sešel s vietnamským prezidentem

Americký prezident Donald Trump se ve středu několik hodin před summitem se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji setkal s prezidentem hostitelské země summitu Nguyenem Phu Trongem. Prezidenti se sešli k rozhovoru a podpisu obchodní dohody. Šéf Bílého domu později poobědvá s vietnamským premiérem Nguyenem Xuanem Phucem.

Prezident Trong je zároveň generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamu, a je tudíž nejmocnějším politikem asijské země. Hlavním účelem pobytu Trumpa v Hanoji je však chystaná schůzka s Kimem. Podle údajů Bílého domu by se měla uskutečnit v 18:30 místního času (12:30 SEČ).

Podle agentury AP Trump označil vztahy mezi USA a Vietnamem za příklad toho, čeho může dosáhnout Severní Korea, pokud se vzdá jaderných zbraní. 

„Vietnam prosperuje jako málokterá země. Severní Korea na tom může být brzy stejně, pokud přistoupí na jaderné odzbrojení. Potenciál má obrovský a tohle je pro mého přítele Kim Čong-una příležitost, jaká tu v dějinách ještě nebyla,“ uvedl americký prezident na svém twitterovém účtu.

Trump a Kim mají po vzájemném uvítání v hotelu Metropole nejdříve hovořit asi 20 minut mezi čtyřma očima a následně se obě delegace sejdou k večeři, která by měla trvat přibližně půldruhé hodiny. Další jednání jsou plánována na čtvrtek.

Poprvé se spolu Trump a Kim sešli před osmi měsíci na historickém summitu v Singapuru. Stejně jako tehdy je i nyní hlavním tématem otázka jaderného odzbrojení Korejského poloostrova. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.