Nová akční role pro Stevena Seagala. Vylepšit má kulturní kontakty Ruska s USA

Americký herec Steven Seagal, který se proslavil jako hrdina akčních filmů devadesátých let, se stal zvláštním velvyslancem Ruska pro humanitární vztahy se Spojenými státy. Na Twitteru to uvedlo ruské velvyslanectví ve Washingtonu. Herec má od roku 2016 i ruské občanství. Seagal dostane za úkol především zajistit kulturní kontakty obou zemí, jejichž vztahy jsou od začátku ukrajinské krize na bodu mrazu.

Podle ruské diplomacie má šestašedesátiletý Seagal mezi Moskvou a Washingtonem vykonávat podobnou funkci, jako je velvyslanec dobré vůle OSN. „Jeho úkolem bude usnadňovat vztahy mezi Ruskem a USA v humanitární oblasti, včetně spolupráce v kultuře, umění a mládežnické výměně,“ píše se na Twitteru ruského zastoupení v USA. „Lidská diplomacie se setkává na půli cesty s tradiční diplomacií,“ uvádí se v oznámení.

Seagal, jehož prarodiče byli ruští emigranti, je v posledních letech častým návštěvníkem v Rusku. Na veřejnosti se objevil i po boku ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého veřejně podporuje. O ruské občanství prý požádal, aby mohl „několik měsíců v roce trávit se svými přáteli v Rusku“. Kromě amerického a ruského občanství má Seagal i občanství srbské.

Seagalovou první filmovou rolí se stal v roce 1988 policista a expert na bojová umění ve snímku Nico – víc než zákon. Seagal se bojovým uměním věnuje už od malička a je držitelem 7. danu v aikido, jemuž se učil v Japonsku od největších mistrů. V této asijské zemi strávil v mládí patnáct let a poté si v Los Angeles založil školu bojových umění.

Seagal má slabost pro kytary, samuraje i ekologii

Podle některých kritiků vnesl Seagal do akčních filmů v 80. letech svěží vítr. Jednak samotným aikidem, ale i svým specifickým stylem (klidná síla), oblékáním (černé sako či tříčtvrteční kožený kabát) a účesem (vlasy do culíku). K jeho slavným snímkům patří mimo jiné Přepadení v Pacifiku, Aljaška v plamenech, Lovec policajtů či Ruslan, který se odehrává v Rusku.

Seagal, který hovoří i japonsky, je buddhista. Hraje na kytaru a vydal několik desek, doma má velkou sbírku kytar a samurajských mečů. Jako bluesový kytarista zahrál Seagal v roce 2014 i na festivalu Rock for People v Hradci Králové. Věnuje se také rozsáhle charitě, angažuje se v ekologických aktivitách, v boji za práva zvířat či boji proti drogám. Je počtvrté ženatý, jeho poslední manželkou je Mongolka, s níž se seznámil v Mongolsku v roce 2001, když mu tam dělala překladatelku.