František oslavil narozeniny snídaní s bezdomovci

Vatikán - Snídaní se čtyřmi bezdomovci, kteří jsou často k vidění poblíž Vatikánu, dnes papež František oslavil své 77. narozeniny. Jsou to Františkovy první narozeniny, které slaví v čele římskokatolické církve.

Kromě bezdomovců, z nichž jeden dorazil i se svým psem, přizval František k snídani také služebnictvo ve své domácnosti. Podle agentury AP s nimi rozmlouval jednotlivě v takřka rodinném ovzduší.

Během dopoledne stihl František už sfouknout svíčky na svém narozeninovém dortu, kterým ho o víkendu ve Vatikánu obdarovaly děti.

Papež František u příležitosti svých narozenin prohlásil za svatého jezuitu Petra Fabera, který žil v 16. století. Faber byl prvním společníkem svatého Ignáce z Loyoly při zakládání jezuitského řádu a papež František, který je rovněž jezuitou, se už několikrát nechal slyšet, jak moc si ho váží.

Pak ho čekal další dárek - kopie mistrovské trofeje jeho oblíbeného fotbalového týmu San Lorenzo z Argentiny. Naplánovaná byla i schůzka s funkcionáři klubu a nejméně jedním hráčem týmu, který se v neděli podvanácté v historii stal mistrem argentinské ligy. Delegace přiletěla z Argentiny v pondělí v noci soukromým letadlem a do Říma dorazila dnes. Jak uvedl viceprezident klubu Marcelo Tinelli ještě před setkáním, je pro ně velkou ctí setkat se s papežem zrovna v tento „speciální den, kdy slaví narozeniny“.

V Domě svaté Marty, ve kterém papež bydlí, předtím František odsloužil mši. Během své promluvy připomněl věřícím, že „Bůh je vždy s nimi“. „Bůh nás nikdy nenechá samotné, ale vždy jde s námi,“ řekl papež podle vatikánského rozhlasu.

„I papež je člověk, takže narozeniny normálně slaví. Nejbližší přátelé a spolupracovníci přijdou pogratulovat. Jeho duchovním principem ale je, že nikdy není ve středu pozornosti. Odmítá být. Naopak se snaží, aby byli středem pozornosti ti druzí,“ uvedl ve vysílání ČT24 vedoucí české sekce Rádia Vatikán Milan Glaser.

Dům svaté Marty, postavený v roce 1996 na přání někdejšího papeže Jana Pavla II., si František zvolil za svou rezidenci. Tento vatikánský hotel jinak slouží zejména pro různé církevní hodnostáře, například kardinály během konkláve.

Jak poznamenala agentura AP, nečekaný dárek dostal papež František také od časopisu The Advocate, který se věnuje gayům, lesbám a bisexuálům. Časopis ho totiž dnes jmenoval Osobností roku a ve svém článku citoval papežův výrok „Kdo jsem, abych soudil“, který pronesl na adresu gayů. Hlavu katolické církve vyhlásil minulý týden Osobností roku také americký časopis Time.

Papež František slaví narozeniny (zdroj: ČT24)

Internetové stránky Vatikánu přinesly blahopřání k Františkovým narozeninám: