Ve Francii zemřel zastánce mučení vězňů generál Aussaresses

Paříž - Zemřel francouzský generál Paul Aussaresses, který v posledních letech šokoval tím, že otevřeně podporoval mučení vězňů v armádě a netajil se mučením svých vězňů za války v Alžírsku v 50. letech. „Nelituji ničeho. Tyto činy jsem páchal jen v případě, že se jednalo o lidi, kteří se podíleli na teroristických akcích,“ hájil mučení vězňů Aussaresses. Této rozporuplné osobnosti bylo 95 let.

V Alžírsku v 50. letech proti francouzské nadvládě povstalo přes milion rebelů. Mezi vojáky, kteří měli severoafrickou kolonii zpacifikovat, byl i Paul Aussaresses - důstojník kontrarozvědky. Vytvořil si vlastní jednotku, kterou později popisoval jako komando smrti. Pro podezřelé si chodili v noci, mučení bylo při výslechu běžnou praxí. A když chyběly důkazy, nechal Aussaresses dotyčného jednoduše zmizet.

„Mučení se stává legitimní, když nastane nějaká naléhavá situace,“ šokoval politiky a obyvatele několikanásobně vyznamenaný generál, který podle AFP po válce v Alžírsku vyučoval v 60. letech tamní techniku boje, včetně mučení, speciální jednotky v USA. V 70. letech se stal vojenským atašé Francie v Brazílii, když tam vládla vojenská junta.

K mučení vězňů se Aussaresses přiznal v roce 2001 ve své knize o válce v Alžírsku. Své zkušenosti a myšlenky ochotně rozvíjel v rozhovorech s novináři. „Zda mi mučení dělalo nějaký problém? Musím říci, že nikoli. Na to vše jsem si zvykl,“ říkal novinářům začátkem minulého desetiletí Aussaresses. Vždy přitom tvrdil, že pokaždé jednal se souhlasem svých nadřízených a politiků.

Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Obvinění z válečných zločinů se kvůli amnestii vyhnul. Soud ho ale v roce 2004 uznal vinným z obhajování mučení. A prezident Chirac, který v Alžírsku také sloužil, se postaral, že už penzionovaný Aussaresses přišel o hodnost, vyznamenání i Řád čestné legie.

Ve Francii zemřel zastánce mučení vězňů generál Aussaresses (zdroj: ČT24)