Další bombardování města Al-Báb v Sýrii, za víkend skoro 50 mrtvých

Damašek – Vrtulníky syrských vládních sil dnes znovu bombardovaly povstalecké město Al-Báb u Halabu na severu země. Nálet si podle agentury AP vyžádal 11 obětí, podle agentury AFP pak „nejméně dvě desítky mrtvých“. Vrtulníky bombardovaly město už včera – celkem tak zahynulo 46 lidí včetně mnoha žen a dětí, uvedla AFP. Nálože navíc způsobily ve městě značné materiální škody.

Opozice, zahraniční vlády i organizace bojující za lidská práva pravidelně obviňují režim prezidenta Bašára Asada, že bombarduje civilní cíle. Podle amerického ministerstva zahraničí je náplň syrských zápalných bomb srovnatelná s napalmem.   

Na západě Damašku zase minometný či dělostřelecký granát zasáhl francouzskou školu, ale nevyžádal si oběti na životech, přestože vyučování už začalo. „Náboj dopadl do třídy, kde bylo 15 pětiletých dětí. Je zázrak, že se nikomu nic nestalo – ani dětem ani vyučujícím,“ řekla AFP školní zdravotnice Aline Farahová. „Všechny děti plakaly, byly vyděšené. Odvedli jsme je do podzemního krytu,“ řekla a dodala, že pak si děti odvedli rodiče.   

Útok odsoudil šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Ve škole se nyní učí 220 žáků, převážně Syřanů, oproti devíti stovkám před propuknutím občanské války. Ta si podle odhadů od března 2011 vyžádala už více než 120 tisíc mrtvých a miliony lidí vyhnala z domovů.