Slovensko v šoku: Volby vyhrál neonacista Kotleba

Bratislava - Pravicový extremista Marian Kotleba zvítězil v přímé volbě předsedy Banskobystrického kraje. Výsledek druhého kola voleb županů (hejtmanů), které se konaly v sobotu v pěti slovenských krajích, zveřejnil Slovenský statistický úřad. Ve třech krajích zvítězili kandidáti strany Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica, v Bratislavě post obhájil pravicový Pavol Frešo.

Lídr ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko Kotleba, který v minulosti organizoval protiromské pochody, na středním Slovensku porazil dosavadního krajského předsedu Vladimíra Maňku (Smer) v poměru 55,5 procenta ku 44,5 procenta hlasů. Kotlebu tedy volilo o 14 tisíc lidi více, než jeho protikandidáta. Volební účast v regionu přitom dosáhla výrazně nadprůměrných 25 procent. Ještě v loňských parlamentních volbách získalo Naše Slovensko pouhé jedno a půl procenta hlasu.

„Mým vzorem je Andrej Hlinka“

Jestliže Kotlebovo druhé místo v prvním kole krajských voleb před 14 dny bylo velkým překvapením, jeho vítězství ve druhém kole znamená pro Slovensko šok. Maňkovi vítězství v prvním kole uniklo jen těsně a všeobecně se očekávalo, že ve druhém kole svého soupeře jednoznačně porazí.

  • „Chci poděkovat všem voličům za důvěru a za to, že nepodlehli mediálnímu tlaku ze všech stran. Důvěra, kterou mi obyvatelé dali, je pro mě obrovskou výzvou udělat všechno, co bude v mých silách pro to, aby za čtyři roky mohli říct: volím Kotlebu, volím správně,“ citoval Kotlebu portál Aktuálne.sk (článek zde).

Kotleba se nechvalně proslavil vystupováním v nacistických uniformách a extremistickými projevy, kvůli nimž byl několikrát žalován, nebo protiromskými výpady. Netají se svými sympatiemi k válečnému slovenskému státu, jenž byl pod vlivem nacistického Německa. „Mým politickým vzorem je Andrej Hlinka,“ říkal v kampani.

V roce 2009 ve volební kampani na župana Kotleba vydal leták se slibem, že „odstraní nespravedlivé zvýhodňování nejen cikánských parazitů“. Byl obžalován za hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soudy však konstatovaly, že žaloba je neodůvodněná.

Kotlebu vynesly do funkce hlasy voličů nespokojených se současným stavem země a slovenské politiky. Úspěšný kandidát tvrdí, že zabrání rozkrádání veřejných rozpočtů a zavede bezpečnostní hlídky v obcích.

Fakticky však bude mít zřejmě minimální politickou moc. V krajském parlamentu jsou poslanci, kteří stojí proti němu, a čeká se, že všechny jeho návrhy smetou ze stolu. To však může straně nového župana přinést další hlasy nespokojenců v příštích volbách.

  • „Podstatná část hlasů, které dostal pan Kotleba, byly hlasy slovenské pravice. Pravice, která si řekla, že Antikrist, Satan, Hitler, Mussolini jsou lepší než Smer,“ komentoval výsledek v Banskobystrickém kraji premiér Fico.
  • „Myslím, že kdyby Kotleba kandidoval v jakémkoli kraji, tak dosáhne podobného výsledku, snad kromě Bratislavy. Je to celoslovenský problém a opravdu jej bude potřeba řešit,“ poznamenal poražený Maňka.
  • „Za to nesou vinu všechny demokratické strany. Jsou nyní povinny spojit své síly, aby čelily extremismu,“ uvedl předseda pravicové SDKU-DS Frešo.

Banskobystrická krajská organizace SDKU-DS, jejíž kandidát a někdejší ministr práce Ľudovít Kaník nepostoupil do druhého kola voleb župana, ovšem odmítla podpořit Maňku. Volby jinak ovládla vládní strana. V prvním kole byli zvoleni tři župani reprezentující Smer. Po sobotních volbách k nim přibyli Tíbor Mikuš v Trnavském kraji, Milan Belica v Nitranském a Zdenko Trebuľa v košickém regionu. Frešo v Bratislavě svůj post uhájil ziskem 74,2 procenta.

Krajské samosprávy rozhodují ročně o použití 1,1 miliardy eur, tedy zhruba 30 miliard korun. Mají na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla a také spravují silnice nižší třídy.

Reakce médií: Debakl pro zavedené strany

Zvolení vůdce slovenských extremistů je především debaklem pro zavedené politické strany, vyplývá z komentářů slovenských médií. „Krátkozrakost, kterou prokázali, ač vyhoření, zdiskreditovaní a neschopní, přece jen ale demokratičtí politici, je typická pro celou jejich politiku. Nedokážou pracovat tak, aby po nich bylo vidět více celospolečenského užitku než korupčních kauz a morální devastace,“ napsaly Hospodárske noviny (čtěte zde).

Deník soudí, že výsledek těchto voleb je jen začátek. Demokratičtí politici „zahynou na hnědý mor“, pokud se v nich neprobere pud sebezáchovy. Kotleba se podle listu nezmění ani v případě, že uniformu vymění za oblek a zmírní slovník: „Má řešení všech otázek. Zatím ho zaměstnává hlavně romská otázka, ale nepochybně má řadu dalších otázek.“

„Banskobystrickým županem se na nejbližší čtyři roky stal představitel politických sil, které hlásají rasismus, xenofobii a nenávist k demokracii. Jejich hajlující stoupenci pochodují pod symboly fašistického válečného slovenského státu,“ píše list Pravda (článek zde).

Fašismus u brány Národní rady

Odpovědnost za výsledek voleb list připsal nejen části pravicových stran, které nepodpořily Kotlebova protikandidáta Vladimíra Maňku, ale i vládnímu Smeru. Strana premiéra Roberta Fica, která loni vytvořila jednobarevnou vládu, podle deníku v krajských volbách v Banskobystrickém kraji nedokázala mobilizovat své voliče.

Pravda soudí, že Kotleba po nynějším úspěchu bude v příštích parlamentních volbách usilovat o vstup do sněmovny, což se mu loni nepodařilo. „Buďme si jisti, že udělá všechno pro to, aby pokud zrovna nikoliv hned v roce 2016, tak nepochybně v dalších parlamentních volbách zabouchal fašismus na bránu Národní rady,“ poznamenala Pravda.

Deník Sme (více zde) napsal, že Kotleba mění politickou realitu nejen v kraji, ve kterém vyhrál. „Kotleba na stupni vítězů je zrcadlem i toho, že boj s extremismem je v ústech politiků beztvarou frazeologií,“ zdůraznil.