Nová bilance: Tajfun na Filipínách zabil přes 5000 lidí

Manila - Filipínská vláda výrazně zvýšila bilanci obětí tajfunu Haiyan, který ostrovy zasáhl před dvěma týdny. Podle nových zpráv si tragédie vyžádala 5209 mrtvých. Doposud filipínské úřady hovořily o zhruba 4000 mrtvých.

Haiyan, který byl podle některých zdrojů nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, zdevastoval rozsáhlé území centrálních Filipín. Úřady dosud mluvily o přibližně 4000 obětech a dalších 1600 nezvěstných. Dnes svou bilanci razantně zvýšily. „O život přišlo 5209 lidí,“ uvedl filipínský ministr vnitra Manuel Roxas.

Až čtyři miliony lidí byly nuceny opustit své domovy a zhruba 2,5 milionu lidí podle OSN potřebuje naléhavou potravinovou pomoc. Do humanitární operace se zapojily týmy z celého světa. „Lidé potřebují jídlo, vodu, hygienické balíčky, purifikační tablety, které umožní pít vodu z veřejných zdrojů,“ uvedl pro ČT Petr Štefan z Člověka v tísni.

„Jsme v oblasti u města Taklobanu, která byla totálně poničená. Připomíná to tsunami. Na polích jsou auta a lodě, domy úplně zmizely,“ popisuje Štefan. Předběžný odhad škod napáchaných tajfunem činí 14 miliard dolarů, tedy zhruba 282 miliard korun.

Humanitární pomoc

Podívejte se na rozhovory a video Člověka v tísni: