PODÍVEJTE SE: Jak to vypadá v hrobce faraonova osobního lékaře

Abúsír - Poslední velký objev českých egyptologů v Abúsíru, hrobka faraonova lékaře Šepseskafancha, nabízí unikátní pohled na život v období tzv. Staré říše. Štábu ČT se jako první televizi podařilo vstoupit přímo do míst, kam čtyři a půl tisíce let lidská noha nevkročila.

Šepseskafanch byl vlivný lékař faraona, kromě dalších funkcí zastával posty v několika slunečních chrámech. Díky nápisům na zdech, analýze keramiky a prozkoumání kosterních ostatků vyvstává před očima českých vědců obraz muže, který pomáhal určovat směřování starověké říše v polovině 3. tisíciletí před Kristem. „Byl také královským důvěrníkem a čistým knězem, tzv. wab. Jeho tituly ukazují, že se jednalo skutečně o jednoho z nejvýznamnějších úředníků královského dvora,“ říká vedoucí archeologického výzkumu v Abúsíru Miroslav Bárta.

Moc klanu Šepsekafancha, který by se dal přirovnat třeba k rodině Kennedyů nebo Rotschildů, narůstala v době, kdy se čas budovatelů pyramid začal naplňovat. Kamenná hrobka byla ještě ve starověku vykradena - kult pohřbených začal upadat již nedlouho po jejich smrti. Rozsáhlá nekropole detailně dokumentuje vzestup a pád vlivné rodiny na pozadí rozpadající se říše. V bohatě zdobené hrobce vezíra Qara, která je o století mladší, je už prudký úpadek jednoznačný.

Přes nedávné finanční škrty zůstává průzkum jižního Abúsíru s padesátiletou tradicí největším projektem české vědy v zahraniční. A vzhledem k tomu, že se dosud podařilo odhalit jen desetinu celého území, egyptologové věří, že starověké pohřebiště ještě nevydalo zdaleka všechna svá tajemství.