Britská ministryně vnitra Amber Ruddová rezignovala kvůli migrantskému skandálu

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová rezignovala, informoval server BBC s odvoláním na úřad britské premiérky. Demise souvisí s nedávným skandálem kolem imigrantů z karibské oblasti. K odstoupení ministryni vyzývala opozice.

Kauza kolem karibských migrantů se naplno rozhořela minulý týden v době, kdy se v Británii konal summit zemí Společenství (Commonwealth). Premiérka Theresa Mayová se za kauzu šéfům karibských států, kteří se vrcholné schůzky účastnili, omluvila.

Ruddová v pondělí oznámila, že Británie udělí občanství migrantům ze zemí Společenství, kteří žili v zemi legálně desítky let, ale úřady jejich pobyt chybně označily za nezákonný a hrozily jim deportací. „Stát tyto lidi nechal na holičkách,“ řekla v parlamentu Ruddová.

Imigranty z Karibiku dovezla Británie po druhé světové válce

Část lidí původem z Karibiku, kteří do Británie přišli jako děti, je známa jako „generace z Windrush“ podle lodi Empire Windrush. Ta v roce 1948 dovezla do Británie stovky karibských imigrantů.

Britská vláda tehdy hromadnou imigraci ze zemí britského impéria podporovala, aby kvůli velkým válečným ztrátám zaplnila mezeru na pracovním trhu. Lidé z karibské oblasti do Británie mířili v letech 1948 až 1973.

Některé děti z karibských ostrovů formálně nikdy nezískaly britské občanství nebo pas a nyní mají podle britských médií potíže při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci. Někteří z těchto lidí, kteří v Británii strávili celý život, dokonce čelí hrozbě deportace. Tyto problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.