Senátoři USA varovali před růstem vlivu Ruska v Evropě. Vyzvali vládu k větší pomoci

Rusko se ve stále větší míře vměšuje do záležitostí evropských zemí a volební procesy v Británii, Francii a Německu se údajně staly terčem hackerů, internetových trollů a extremistických politických skupin podporovaných Moskvou. Tvrdí to zpráva skupiny amerických demokratických senátorů, o níž informovala agentura AP.

Zpráva, která je založena na informacích z veřejných zdrojů a na sděleních zahraničních diplomatů a vládních činitelů, sleduje ruské vměšování v devatenácti evropských státech. Česko ani Slovensko mezi nimi nejsou.

Zhruba dvousetstránkový dokument sestavili členové zahraničního výboru Senátu za Demokratickou stranu, žádný republikán pod ním podepsán není, uvádí americká agentura.

„Zatímco prezident Trump je nečinný, (ruský prezident Vladimir) Putin dál zdokonaluje svůj asymetrický arzenál a vyhledává budoucí možnosti, jak rozvrátit systém vlády a rozmělnit podporu demokratických a mezinárodních institucí, které Spojené státy a Evropa budovaly v minulých 70 letech,“ píše se ve zprávě.

Terčem měly být volby v Británii či Německu

Dokument podle AP podává bezútěšný pohled na evropské státy vystavené ruskému vlivu. Upozorňuje na roky kybernetických útoků, dezinformací, tajných operací na sociálních sítích, financování marginálních politických skupin, korupce, a dokonce vražedných útoků a vojenských operací, které destabilizovaly rodící se demokratické režimy na Ukrajině a v Gruzii.

Dokonce volby ve státech jako Británie, Francie a Německo se údajně staly terčem Moskvy, píše se ve zprávě. Menší země, jako Finsko a Estonsko, reagovaly na podobné vměšování rychle a často efektivně.

Zpráva navrhuje větší podporu demokracie v Evropě

Zpráva, kterou vypracoval tým vedený senátorem Benem Cardinem, vyzývá americkou vládu, aby zvýšila objem pomoci, kterou poskytuje na podporu demokracie v Evropě. Měla by veřejně informovat o jakémkoli případu organizovaného zločinu a korupce s vazbou na prezidenta Putina.

Podle agentury AP jde o první kongresový dokument, který podává zevrubnou a detailní informaci o destabilizačních aktivitách Ruska ve světě. Zpráva vyzývá obě hlavní politické strany USA, aby pomáhaly evropským státům čelit ruské agresi.

Vydáno pod