Rvačka o levnější jídlo ve Venezuele: Desítky případů rabování, dva lidé při střetech zemřeli

Chaos a násilí ve Venezuele po zlevnění potravin (zdroj: ČT24)

U části venezuelských supermarketů vypuklo o víkendu násilí. Mnoho lidí se snažilo nakoupit poté, co socialistická vláda nařídila obchodům snížit ceny potravin. Někde však obchodníci pouštěli jen omezené množství zákazníků nebo neotevřeli vůbec. Ve městě Caicara policie kvůli rabování zatkla skoro padesát lidí. Dvě osoby podle agentury DPA při střetech zahynuly.

Před obchody v Caracasu čekaly stovky lidí. „Přijeli jsme brzy, ale nemohli jsme se dostat dovnitř. Ty ceny jsou stejně směšné, když porovnáte, jaké mají běžní Venezuelané příjmy,“ konstatovala obyvatelka metropole Carmen de Rodriguezová.

„Toto je ta nejhorší vláda. Chceme, aby Maduro odešel,“ prohlásil podle agentury Reuters tesař Francisco Guaita, který před supermarket ve východním Caracasu přišel v naději, že sežene jídlo pro své tři děti. Supermarket ale několik hodin po začátku otvírací doby stále nebyl otevřený.

Na jiných místech se lidé svého zboží dočkali. Položky, které v obchodních řetězcích po nařízení vlády stojí nyní stejně jako před měsícem – tedy máslo, vejce, sýry nebo mýdlo na praní, ale rychle mizí z regálů. „Ano, je to levnější. Například máslo stálo předtím skoro dvakrát tolik,“ podotkla další obyvatelka Caracasu Piedad Araqueová.

Venezuela se již více než tři roky potýká s hlubokou ekonomickou krizí, podle opozice způsobenou socialistickou hospodářskou politikou vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura a propadem světových cen ropy. Inflaci ve Venezuele odhadl Mezinárodní měnový fond (MMF) pro loňský rok na 2300 procent.

Jídlo třikrát denně? Pro miliony Venezuelanů jen sen

Podle listu Wall Street Journal Venezuela navíc nemá prostředky na tisk nových bankovek, lidé jsou proto bez hotovosti a směnný obchod se stal běžnou součástí jejich životů. Miliony místních nemají možnost se najíst třikrát denně, píše Reuters. V zemi stoupá počet případů podvýživy – kromě potravin chybí i léky.

Maduro ale vidí problém v pašování zboží. V pátek prohlásil, že na 72 hodin uzavírá hranice s karibskými ostrovy Aruba, Curacao a Bonaire. Údajně totiž nedělají dost pro to, aby pašování zabránily.

Opozice protestuje, že prezident kontroluje dění v zemi s pomocí jím vymyšleného a loni prosazeného Ústavodárného shromáždění, které nahradilo parlament ovládaný opozicí.