Před francouzskou ambasádou vybouchlo auto plné trhavin

Tripolis - Francouzská ambasáda v libyjské metropoli Tripolisu se stala terčem útoku neznámých atentátníků. Při explozi auta naloženého trhavinami byli zraněni dva francouzští členové ostrahy velvyslanectví, jeden z nich těžce. Francie i Libye útok odsoudily. Podle libyjské vlády jde o teroristický akt.

Budova ambasády byla těžce poškozena. Zničena je také část zdi lemující areál a shořely dva vozy zaparkované před ambasádou. Exploze poničila i dvě budovy stojící proti ambasádě. „Z mé kanceláře nezbylo vůbec nic,“ řekl jeden ze zaměstnanců ambasády sídlící ve dvoupatrové vile v rezidenční čtvrti. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Francie ve spolupráci s libyjskými úřady vynaloží maximum úsilí na to, aby byly objasněny okolnosti útoku a aby jeho pachatelé byli rychle identifikováni, uvedl v prohlášení francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Jeho libyjský protějšek Muhammad Abdal Azíz osobně přijel na místo útoku, který odsoudil jako „teroristický akt“ proti bratrské zemi, jež podpořila Libyi během revoluce v roce 2011. Azíz ohlásil ustavení francouzsko-libyjské komise k vyšetření útoku. V této souvislosti vyzval Libyjce ke spolupráci s bezpečnostními silami a k poskytnutí veškerých informací ohledně případných dalších hrozeb.

Nejkrvavější útok proti zahraničním diplomatickým misím v Libyi se odehrál loni v září. Jeho terčem byl konzulát Spojených států ve východolibyjském Benghází. Při raketovém útoku zahynul velvyslanec USA v Libyi Christopher Stevens a tři další pracovníci americké ambasády.