Salvador Dalí bude exhumován kvůli testu milionového otcovství

Madridský soud nařídil exhumovat ostatky Salvadora Dalího. Z těla jednoho z nejslavnějších malířů minulého století bude odebrán vzorek, který se použije při testu otcovství. Že je surrealistovou dcerou, tvrdí jednašedesátiletá Španělka Maria Pilar Abelová Martinez. V případě pozitivního výsledku by získala dědictví v hodnotě stovek milionů eur.

Podle španělského soudu je exhumace Dalího pro test otcovství nezbytná, protože na jeho osobních předmětech po něm nejsou žádné biologické pozůstatky. Musí proto být vyňat z hrobu ve své rodné obci Figueres na severovýchodě Španělska.

Abelová se chce svého původu dobrat již delší dobu, poprvé o test otcovství požádala v roce 2015. Tvrdí, že její matka měla s malířem utajovaný poměr v půlce padesátých let, když pracovala jako služebná pro rodinu, která trávila léta ve městečku Cadaqués na katalánském pobřeží. Dům tam měli i Salvador Dalí s manželkou Galou. 

  • Maria Pilar Abelová Martinez a Salvador Dalí

Abelová, která se živí jako vykladačka tarotových karet, by v případě pozitivního výsledku zdědila stovky milionů eur za obrazy, které byly po Dalího smrti v roce 1989 věnovány španělskému státu. Surrealistický malíř zemřel v 85 letech bez dědice.