Německem se prohnaly silné bouřky. Zabily dva lidi a zkomplikovaly dopravu

Silné přeháňky a lijáky na řadě míst na severu a severovýchodě Německa způsobily vážné komplikace v dopravě. Přerušené bylo například železniční spojení mezi trojicí velkoměst Berlín, Hamburk a Hannover. Nepřízeň počasí si vyžádala i dva lidské životy.

Poblíž dolnosaského města Uelzen, kde se vítr hnal rychlostí přes 100 kilometrů za hodinu, zemřel padesátiletý muž, když na jeho auto spadl strom. Nedaleko místa neštěstí byla zase těžce zraněna cyklistka, kterou také zasáhl padající strom.

V jiné dolnosaské obci Alt Isenbüttel zahynula 83letá žena, když svým automobilem vjela do větví vyvráceného stromu. Strom musel na silnici spadnout těsně před ženu, sdělila večer policie.

Celá střecha automobilu byla promáčknuta, ale vůz zastavil až po chvíli. Na co přesně žena zemřela, musí být teprve objasněno, řekl policejní mluvčí Christoph Nowak. 

Bouře s sebou na sever Německa přinesla vítr o síle orkánu, silný déšť a někde i krupobití. Směrem od Hamburku, kde se objevilo i malé tornádo, postupovala na Berlín a dále na jihovýchod.

Nepříznivé počasí a popadané stromy zastavily železniční dopravu na trase z Hamburku do Hannoveru a do Brém. Preventivně německé dráhy uzavřely také trasy z Hamburku a z Hannoveru do Berlína. V německé metropoli bouře přinutila některá letadla, aby odložila svůj start. Z polabského Magdeburku jsou zase hlášeny četné výpadky elektřiny.

Bouři pocítili i řidiči, a to zejména na dálnicích v Dolním Sasku. Na dálnici A7 mezi Hamburkem a Hannoverem a dálnici A1 mezi Hamburkem a Brémami byly hlášeny spadlé stromy.

Čtvrtek byl v Německu nejteplejším dnem roku. Na letišti v Kolíně nad Rýnem naměřili 37 stupňů Celsia.

Vydáno pod