Mluvčí Kremlu: Putin se chce sejít s Trumpem, ale příprava setkání potrvá měsíce

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven se setkat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ale uspořádání takové schůzky potrvá měsíce, setkání obou státníků se tak neuskuteční v nejbližších týdnech. Uvedl to Putinův mluvčí Dmitrij Peskov „Nebudou to příští týdny, ale doufejme v nejlepší, a to že schůzka se uskuteční v nejbližších měsících,“ řekl Peskov v rozhovoru poskytnutém britské BBC.

Vlajky USA a Ruska
Zdroj: Reuters/Alexander Demjančuk

Moskva opakovaně dala najevo, že považuje nástup nového šéfa Bílého domu za příležitost ke zlepšení vztahů mezi oběma velmocemi, které za předchozího prezidenta Baracka Obamy klesly na bod mrazu, a to i kvůli sankcím, jimiž Washington reagoval na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym. V Rusku sklízel Trump chválu za předvolební přísliby, že sankce zruší.

„Není to náš člověk. Je to americký člověk,“ řekl Peskov na Trumpovu adresu v ruské státní televizi. Propadat nějakým iluzím by podle mluvčího bylo velkou chybou, protože rozpory mezi Moskvou a Washingtonem budou i za Trumpa. Pro bilaterální vztahy je ale důležité, aby se spory řešily dialogem. „Jsme dvě největší země na světě. Bez třenic, střetů zájmů existovat nemůžeme,“ objasnil Putinův mluvčí.

Současně zdůraznil, že bez zapojení Spojených států nelze ani dosáhnout urovnání konfliktu v Sýrii. Na místě podle něj není „handl“, ale spolupráce obou velmocí.

Merkelová hodlá usilovat o kompromis i s Trumpem

Konstruktivní dialog chce s novou americkou administrativou vést i Německo. Kancléřka Angela Merkelová v reakci na páteční inaugurační projev Donalda Trumpa zdůraznila, že bude vždy usilovat o kompromis a že transatlantické vztahy v příštích letech neztratí na významu. Poznamenala také, že Trump dal jasně najevo své přesvědčení.

„Říkám dvě věci: zaprvé pevně věřím, že nejlepší pro nás pro všechny je spolupracovat na základě pravidel, společných hodnot a společných kroků v mezinárodním hospodářském a obchodním systému, jakož i našeho přispění do vojenských spojenectví,“ řekla Merkelová.

„A za druhé, transatlantické vztahy nebudou v příštích letech méně významné než v minulosti. Budu na tom pracovat. Když se vyskytnou rozdílné názory, kompromisy a řešení lze nejlépe nalézt, když si budeme nápady vyměňovat se vzájemným respektem,“ podotknula kancléřka.

Události: Svět analyzuje Trumpův inaugurační projev (zdroj: ČT24)

Trumpova inaugurační řeč stavějící Ameriku na první místo vyvolala v evropských médiích obavy, jakož i kritiku „populismu a sobectví“ nového šéfa Bílého domu. Projev nového prezidenta ukázal, že „Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně“, napsal např. německý Die Welt.

Vydáno pod