Trump podepsal exekutivní příkaz proti zdravotnímu programu Obamy

Nový americký prezident Donald Trump podepsal krátce po páteční inauguraci v Oválné pracovně Bílého domu první exekutivní příkaz. Nařizuje v něm federálním orgánům minimalizovat finanční zátěž spojenou se zdravotním programem exprezidenta Baracka Obamy, než bude program zvaný Obamacare zcela zrušen.

Program Obamacare byl jedním z pilířů Obamova vládního programu, ale Trump již dříve označil tento systém zdravotního pojištění za „katastrofu“ a prohlásil, že ho hodlá zrušit.

Přestože díky Obamacare získalo přístup ke zdravotnímu pojištění zhruba 20 milionů Američanů, podle kritiků je program nákladný a otevírá sektor zdravotních služeb nežádoucímu vměšování státu, když poškozuje konkurenční prostředí zdravotních pojišťoven.

Pro Trumpa i pro republikánskou většinu v Kongresu je zrušení programu Obamacare prioritou. Minulý týden v pátek následovala Sněmovna reprezentantů čtvrteční rozhodnutí Senátu a dala pokyn výborům Kongresu, aby připravily návrh právní úpravy zrušení Obamacare.

Události: Trumpův první den - potvrzení ministři a omezená Obamacare (zdroj: ČT24)

Evropský tisk: Trump svým projevem vyhlásil politickou válku

Evropská média pokračují v hodnocení Trumpova inauguračního projevu. List The Guardian ho označil za vyhlášení politické války. Také další evropská média hodnotí Trumpovu páteční řeč, v níž zdůraznil, že jeho vláda bude Ameriku stavět vždy na první místo, jako útočnou a sobeckou. Současně ale novináři v projevu postrádají konkrétní podrobnosti, které by ukazovaly, jak chce Trump svých cílů dosáhnout.

„Trump při inauguračním projevu ctil obvyklé zdvořilosti, ale tón jeho projevu svědčil o děsivé změně v Americe. Byl určen těm, kdo ho volili, nikoli většině, která ho nevolila… Jeho nacionalismus pod heslem Amerika na prvním místě je hrubý a nestoudný. Projev překypoval opovržením vůči všemu, co představuje hlavní město (Washington), které se nyní snaží podrobit své vůli. Ale byl to také projev, ve kterém prakticky úplně chyběly podrobnosti či objasnění toho, jak chce svých cílů dosáhnout,“ píše The Guardian.

S kritickým komentářem přišel také britský The Independent: „Donald Trump podkopal demokracii, jakmile byl uveden do úřadu prezidenta. Lidé vždy vnímali politiky jako sobce, ale toto je něco jiného. Trump nejenže strhal jednotlivé politiky, ale strhal celou politickou třídu a politický systém, který ho vynesl tam, kde je.“

„Donald Trump přednesl projev pro zemi, která stojí na okraji propasti. Jeho řeč byla absurdně přemrštěná, téměř hloupá. Říci, že Amerika čelí krveprolévání, je urážkou inteligence posluchačů,“ konstatoval britský deník The Times.

Události: Svět analyzuje Trumpův inaugurační projev (zdroj: ČT24)

Nyní vládne v Bílém domě „čistý populismus“, uvedl rakouský list Der Standard. Po „agresivním, bojechtivém projevu je jasné, že svět musí očekávat od Spojených států více protekcionismu a izolacionismu“, dodal Der Standard. Projev nového prezidenta ukázal, že „Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně“, dodal německý list Die Welt.

Prezident chuligán. Experiment, za který Američané zaplatí

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung podotkl, že „ve stopách velikánů jako George Washington, Abraham Lincoln a Franklin Roosevelt se nově zvolený prezident jeví jako chuligán“. Podle švýcarského deníku se Američané rozhodli pro „riskantní experiment, za jehož neúspěch draze zaplatí“.

Nový americký prezident ztělesňuje obavy a nejistotu vůči době, která přichází. Straší nás radikálním odvratem od stability demokratických systémů.
Adam Michnik
šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza

Po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa „nic už není jisté a samozřejmé“, píše v polském listu Gazeta Wyborcza jeho šéfredaktor, bývalý disident Adam Michnik, a klade otázku polským elitám, zda „se stejně jako v roce 1989 dokážeme dohodnout a zachránit svrchovanost a svobodu“.

„Donald Trump je doopravdy nepředvídatelný. Jeho jazyk natolik šokuje, že se mnoho Američanů bojí, že nová vláda může dovést USA a celý svět do chaosu. Jiní věří v sílu a účinnost institucí americké demokracie. Tak či onak, Trump je hrozbou kvůli své nepochopitelnosti, nekompetenci a výrokům, které působí jako škrt přes roli Ameriky jako opory tábora demokratických států,“ poznamenal Michnik.

Francouzský Le Figaro považuje Trumpův projev za agresivnější, než bývá zvykem a za důkaz toho, že chce Trump zůstat sám sebou. Podle listu Le Parisien dal Trump najevo, že hodlá provozovat politiku rozchodu nejenom ve svém projevu, ale i svým prvním exekutivním činem - podpisem dekretu, který povoluje co nejvíce výjimek pro plnění zákona o zdravotní reformě.

List Le Monde zase uvádí, že se Trump stal prezidentem „čistého stolu“. Jeho projev podle něj nebyl ani prezidentský, ani inaugurační, ale byl to projev „prezidentské kampaně, plný zloby a zatrpklosti, určený jen jeho voličům, nikoli celé Americe“. „Typicky populistický projev: obrací se přímo na lid, jemuž slibuje moc, kterou mu hanebný režim ukradl a uvrhl zemi do bídy“.

Vydáno pod