Na Slovensku se zřítil rozestavěný dálniční most - čtyři mrtví

Bratislava – Čtyři mrtvé a 14 zraněných si vyžádalo neštěstí u slovenské obce Kurimany nedaleko Spišské Nové Vsi, kde se odpoledne zřítil z výšky 20 metrů rozestavěný betonový most nad dálnicí D1. Dva dělníci vyvázli bez zranění. Generálním dodavatelem stavby je česká firma Bögl a Krýsl, která se před českým soudem zodpovídá za podíl na pádu viaduktu ve Studénce.

Na místě zasahovali záchranáři a hasiči, vrtulníky odvážely zraněné do nemocnic. Dva lidé zemřeli na místě, třetí člověk podlehl těžkým zraněním při převozu do nemocnice, čtvrtý zemřel v košické nemocnici. Místo i ve večerních hodinách prohledávali horští záchranáři s pátracími psy a helikoptéra s termovizí, aby se vyloučilo, že pod troskami je ještě někdo uvězněn. Původní zprávy totiž hovořily o tom, že na místě pracovalo až 30 dělníků. Liší se také informace o počtu zraněných, několik dělníků totiž ošetření vyhledalo bez asistence záchranářů.

Fotografie zříceného mostu sledujte ZDE.

Na místo byla kromě vrtulníků a hasičů povolána i horská služba a speciální hasičský jeřáb ke zvedání těžkých betonových kusů. Vyprošťování bylo mimořádně obtížné, dostat se k zavalenému trvalo asi 20 minut. Zranění byli rozváženi do nemocnic v Popradu, Levoči, Košicích a Spišské Nové Vsi. 

Nemocnice ve Spišské Nové Vsi přijala šest dělníků, jeden z nich je s poraněními trupu v těžkém stavu. Jednoho ze zavalených transportoval vrtulník v kritickém stavu s těžkými zraněními hlavy a břicha do Košic, kde podstoupil operaci, později ale zraněním podlehl. Dva lidé leží na klinice v Popradu, jejich stav je stabilizovaný. Nemocnice v Levoči přijala čtyři dělníky; u jednoho z nich lékaři zjistili vážné poranění vnitřních orgánů, a proto ho převezli do Prešova.

Areál staveniště byl oplocený, neměly by se tam tudíž dostat žádné civilní osoby. „Na mostě došlo během betonářských prací k propadnutí části mostu,“ potvrdil Marcel Jánošík, mluvčí Národní dálniční společnosti (NDS).

Dělníci betonovali rozestavěný most nad slovenskou dálnicí D1, jde o dálniční úsek Jánovce–Jablonov. Most vzniká u obce Kurimany. Zatím není jasné, proč se zřítila podpůrná konstrukce a bednění, most je ale budován z atypických nosníků. Na místo neštěstí zamířil ministr vnitra Robert Kaliňák, ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská a vedení NDS. Premiér Robert Fico prostřednictvím své mluvčí vzkázal, že bude požadovat důsledné vyšetření případu.

Stavbu zajišťují Váhostav-Sk a česká firma Bögl a Krýsl. Ta je jako subdodavatel jedním z pěti účastníků soudního řízení kvůli tragické nehodě ve Studénce na Novojičínsku, kde se v srpnu 2008 zřítil most před jedoucí vlak. Neštěstí si tehdy vyžádalo osm mrtvých a desítky zraněných. 

Zástupce Bögl & Krýsl: Společnost se na stavbě nepodílela ani ji neprovozovala 

Ľubomír Marcinko z Váhostavu podle Sme.sk řekl, že právě betonování, během něhož se dnes zřítila část mostu, měla na starosti společnost Bögl a Krýsl. Právní zástupce firmy Bögl a Krýsl Marek Ondruš ale v rozhovoru pro ČT24 upřesnil, že firma byla v daném úseku generálním dodavatelem, kompletní zajištění stavby a dodávky však měl slovenský subdodavatel a podle informací firmy stavbu prováděla ještě další subdodavatelská společnost. „Společnost Bögl a Krýsl se na dané stavbě nepodílela, stavbu neprovozovala a staveniště bylo řádně předáno slovenskému subdodavateli,“ zdůraznil Ondruš.

"Neštěstí se stalo na našem úseku, ale kompletní stavbu tohoto mostu pro nás zajišťovala subdodavatelsky slovenská firma SEMOS," řekla ČTK mluvčí firmy Bögl a Krýsl Kateřina Plechatá. Další informace prý firma Bögl a Krýsl zveřejní po víkendu. Firma SEMOS se zatím k neštěstí nevyjádřila.

Most se na Slovensku zřítil také před šesti lety v Martinu, neštěstí se tehdy obešlo bez zraněných. Viadukt pro chodce se zhroutil kvůli prorezlému lanu.

Vydáno pod