V Thajsku zatkli Čecha kvůli vědomému šíření HIV

Na thajském ostrově Pchúket policie zadržela 49letého Zdeňka Pfeifera, který je podezřelý z vědomého šíření viru HIV. České úřady na muže vydaly zatykač s obviněním, že při intimním styku s desítkami jiných mužů nejméně tři z nich nakazil. V Česku už byl Pfeifer obžalován, podle policie se dopustil těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až dvanáct let vězení.

Thajské úřady začaly po Zdeňkovi Pfeiferovi pátrat po upozornění Interpolu. Několik měsíců byl na seznamu hledaných osob Policie ČR. Policie v Ústeckém kraji loni v září informovala, že navrhla Pfeifera obžalovat.

„Ve výše uvedené věci sděluji, že jsem na obviněného Zdeňka Pfeifera podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Další podrobnosti ve věci sděleny nebudou,“ uvedl ve středu státní zástupce Vladimír Jan.

Podle zástupce mluvčího thajské policie pobýval muž na Pchúketu na turistické vízum, které mu vypršelo v roce 2015. Během středy má předstoupit před soud, kde bude obviněn z překročení povolené délky pobytu na vízum, což umožní jeho deportaci.

Ministerstvo zváží, zda bude žádat o Pfeiferovo vydání

Ministerstvo spravedlnosti bude zvažovat, zda bude žádat o vydání Zdeňka Pfeifera. Česko totiž nemá s Thajskem smlouvu o vydávání k trestnímu stíhání. Muselo by tak žádat na základě tzv. vzájemnosti - tedy ujištění o tom, že v obdobných případech bude ČR postupovat stejně.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové má ČR s Thajskem uzavřenou pouze dohodu o předávání odsouzených k výkonu trestu ve vlasti. Toto ujednání by bylo možné použít až vpřípadě, když by byl Pfeifer odsouzen v Thajsku a požádal o odpykání trestu v Česku. 

Muž se podle české policie dozvěděl o své HIV pozitivitě v září 2013, přesto nikoho ze svých sexuálních partnerů neinformoval. Během vyšetřování policisté zjistili, že měl styk s minimálně 23 muži. Hledal je většinou na seznamkách a neváhal za nimi jezdit po celé republice.

Policisté objevili i 53 sexuálních kontaktů z doby, než dotyčný zjistil svoje onemocnění. Během vyšetřování vyslechli víc než 1000 lidí z celého Česka, řada z nich se přihlásila na základě výzvy v médiích. Proto jsou policisté přesvědčeni o tom, že obětí bylo mnohem více.