Klíčový britský diplomat v EU nečekaně rezignoval

Britský velvyslanec při EU Ivan Rogers odchází ze své funkce. Byl považován za klíčovou osobu pro proces odchodu Británie z unijního společenství. Ten má být odstartován v řádu měsíců. Na diplomatický post ho jmenoval expremiér David Cameron v roce  2013.

Britská vláda odchod velvyslance při EU potvrdila s tím, že Rogersův odchod umožní jmenovat nástupce ještě před zahájením brexitu. Z funkce měl diplomat odejít v listopadu 2017, ale rozhodl se odstoupit předčasně.

Dle deníku Financial Times byl Rogers jedním z předních poradců někdejšího premiéra Davida Camerona v době, kdy předseda vlády před červnovým referendem o EU vyjednával s Bruselem o úpravě postavení Británie v rámci osmadvacítky. S přípravami na takzvaný brexit radil rovněž současné premiérce Therese Mayové.

Před kariérou v rámci EU působil jako poradce někdejšího člena Cameronovy vlády Kena Clarka. Jako zástupce Britů v EU byl několikrát kritizován za příliš pesimistický pohled na brexit.

Podle spolupracovníka ČT ve Velké Británii Ivana Kytky existují dvě základní vysvětlení Rogersova kroku. „Jedno spočívá v tom, že Rogers mohl ztratit důvěru britské premiérky v tom smyslu, že je schopen nadále zastupovat úspěšně britské zájmy před tím velice komplikovaným jednáním a byl nepřímo donucen rezignovat. Druhé vysvětlení spočívá v tom, že on sám považuje ta jednání a připravenost britské vlády na ně za nedostatečné a nechce v takové situaci nést odpovědnost za to, že ta jednání budou z britské strany nepřipravená a že při nich Británie nebude kompetentní“.

Ačkoli Rogerse spojují s Mayovou dlouholeté pracovní vazby, v posledních měsících se vztahy mezi tímto diplomatem a některými členy premiérčina kabinetu zhoršily.

Neshody vyvrcholily v prosinci, kdy do médií unikla informace, že Rogers Mayovou varoval, že dojednání obchodní dohody mezi Evropskou unií a Londýnem může trvat i deset let. Osud ujednání je podle něj navíc nejistý, protože ho nakonec mohou zablokovat parlamenty unijních zemí. 

Podle mnohých zástupců sněmovní komise pro brexit přišel odchod Rogerse v „kritickou“ dobu – vládu vyzvali k co nejrychlejšímu jmenování náhrady.

Premiérka Theresa Mayová oznámila, že formální rozhovory o odchodu země z EU začnou do konce března. Brexit si Britové odhlasovali v celonárodním referendu loni v červnu.

Vydáno pod