Syřan zatčený v Chemnitzu kvůli plánování útoku měl kontakty na IS

Horizont: Zadržený Syřan měl zřejmě vazby na IS (zdroj: ČT24)

Syřan Džábir Bakr, jenž je podezřelý z příprav bombového útoku v Německu, byl nejspíš napojený na radikální organizaci Islámský stát. Podle policie je možné, že chtěl spáchat sebevražedný atentát. Do Německa přišel Bakr začátkem roku 2015 jako uprchlík. Stejně se do země dostal i druhý podezřelý Syřan, který je nyní ve vazbě.

„Postup a chování podezřelého mluví pro kontext IS,“ oznámil na tiskové konferenci šéf saského kriminálního úřadu Jörg Michaelis. Informace, které saská policie od tajných služeb dostala, hovořily o tom, že Bakr připravoval atentát.

„Podle těchto informací Bakr na internetu hledal, jak vyrobit bombu a pořídil si příslušné látky. Museli jsme vycházet z toho, že je výbušnina – možná ve formě sebevražedné vesty – krátce před dokončením, nebo už je dokonce připravena k nasazení,“ podotkl také Michaelis.

Policie se Syřana pokusila zadržet už v sobotu

I proto podle něj policie při sobotní akci v ulici Usti nad Labem ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) postupovala obezřetně. V sobotu ráno se policistům Bakra ještě zajistit nepodařilo. Vyšel totiž nečekaně z domu a na výzvu k zastavení se rozběhl. Nereagoval ani na varovný výstřel. Naostro po něm policie na obydleném sídlišti střílet nechtěla, zvlášť když si v tu chvíli nebyla stoprocentně jistá, že je to on.

Zatčen byl Bakr až v noci na pondělí v Lipsku díky pomoci několika Syřanů. Jednoho z nich Bakr oslovil na lipském nádraží s dotazem, jestli by u něj nemohl přespat. Syřan Bakra pozval k sobě domů a informoval policii. Než dorazila, spolu s dalšími krajany Bakra přemohl a svázal. 

„Jsme unavení, ale ohromně šťastní,“ napsala saská policie na Twitteru po ukončení pátrací akce. 

Útok byl plánován stejně jako ty v Paříži a Bruselu

Saský ministr vnitra Markus Ulbig uvedl, že Bakr do Německa přišel loni v únoru a v červnu téhož roku dostal status uprchlíka. Ten obdržel také druhý podezřelý Chalíl A., který do spolkové republiky dorazil na konci loňského roku. Jde o třiatřicetiletého Syřana, jenž měl v nájmu byt v Chemnitzu, v němž se našlo několik stovek gramů nebezpečné výbušniny.

Policejní specialisté na místě, kde byly i roznětky a další materiály, došli k závěru, že jde o triaceton triperoxid (TATP). „To je stejná výbušnina, jaká byla použita při atentátech v Paříži a Bruselu,“ konstatoval Michaelis, podle něhož jde o flexibilní, velmi výbušnou a nestabilní látku.

Podobnost v přípravách útoků vidí také německý ministr vnitra Thomas de Maiziére, podle něhož se ukazuje, že Německo je i nadále jedním z terčů mezinárodního terorismu. Za zákrok poděkoval policii a tajným službám. Stejně učinila i německá kancléřka Angela Merkelová, která ocenila i Syřany, již Bakra zajistili. 

Německá policie na sídlišti v Chemnitzu vyšetřuje přípravu bombového útoku
Zdroj: ČTK/AP

Útok mohl směřovat i na berlínská letiště

Na 22letého Bakra upozornily policii německé tajné služby. Podle deníku Süddeutsche Zeitung byl Bakr po internetu ve spojení s Islámským státem. Se svým kontaktem diskutoval prý i o možných cílech, mluvilo se o berlínských letištích.

Právě na letištích Tegel a Schönefeld v německé metropoli zavedla policie o víkendu přísnější bezpečnostní opatření. Na Tegelu dokonce v neděli policisté z letadla vyvedli muže, který byl Bakrovi podobný. S chystaným útokem ale neměl nic společného.