Izraelci se loučili se zesnulým exprezidentem Peresem

Před budovou izraelského parlamentu byla od čtvrtečního rána vystavena rakev bývalého prezidenta Šimona Perese. Jeho památce se už přišlo poklonit přes 20 tisíc lidí, včetně představitelů izraelské politické scény či amerického exprezidenta Billa Clintona. Státní pohřeb proběhne v pátek dopoledne za účasti osmi desítek světových státníků. Účast potvrdil také šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Rozloučení se Šimonem Peresem
Zdroj: Reuters

V Izraeli jsou spuštěny vlajky na půl žerdi. Americký prezident Barack Obama nařídil spustit vlajky na půl žerdi na Peresovu památku na Bílém domě, veřejných budovách, na amerických velvyslanectvích, vojenských základnách a lodích námořnictva.

K rakvi položili v tichosti a bez proslovů věnce premiér Benjamin Netanjahu, prezident Reuven Rivlin, předseda parlamentu Juli Edelstein i šéf opozice Jicchak Herzog. Občany přicházející se rozloučit vedla eskorta ve vzdálenosti asi pět metrů od rakve.

Přípravou pohřbu byla pověřena ministryně kultury Miri Regevová. Podle izraelských sdělovacích prostředků půjde o jednu z nejsložitějších bezpečnostních akcí v Izraeli, do níž budou zapojeny policie, armáda a bezpečnostní služba Šin Bet. Policie už vyčlenila osm tisíc lidí. 

Na pohřeb dorazí i Abbás

Státní pohřeb proběhne v pátek v 10 hodin dopoledne středoevropského času na národním hřbitově na Herzlově vrchu. Americkou delegaci povede prezident Barack Obama,  přítomen bude i současný ministr zahraničí John Kerry a bývalý prezident Bill Clinton. Ten dorazil do Izraele už ve čtvrtek a hned po příletu se přišel poklonit k rakvi zesnulého politika.

Za Českou republiku se smuteční ceremonie zúčastní i premiér Bohuslav Sobotka. „Vzhledem k jeho osobnosti a silným vztahům s Izraelem je důležité, aby byla ČR zastoupena na co nejvyšší úrovni,“ vysvětlil premiér na twitteru své rozhodnutí. Do Izraele letí i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Účast na pohřbu potvrdil také palestinský vůdce Mahmúd Abbás. V jeho delegaci by měl přijet také šéf palestinské rozvědky Madžíd Faradž, ministr pro civilní záležitosti Husajn Šajch a také mírový vyjednávač Saíb Irikát. Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí naopak prohlásil, že „Palestinci jsou šťastní, že zemřel zločinec, který způsobil prolévání jejich krve“.

Bill Clinton u rakve Šimona Perese
Zdroj: Reuters

Šimon Peres prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku, ve středu pak 93letý exprezident zemřel.

Prezidenti Německa a Francie Joachim Gauck a Francois Hollande vyzdvihli úsilí, které zesnulý izraelský exprezident věnoval na dosažení míru s Palestinci. Obama nazval Perese „přítelem“. „Světlo vyhaslo,“ okomentoval exprezidentovo úmrtí.

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval kondolenci izraelskému premiérovi Netanjahuovi. Během telefonátu Putin vyjádřil k exprezidentovi „velký obdiv“. Ruský prezident dodal, že rusko-izraelské přátelství je pro něj velmi důležité.

  • Peres patřil mezi zakladatele židovského státu, v roce 1994 získal Nobelovu cenu míru. Byl dvakrát premiérem (1984–1986, 1995–1996), třikrát ministrem zahraničí (1986–1988, 1992–1995 a 2001–2002) a dvakrát ministrem obrany (1974–1977, 1995–1996). Členem parlamentu byl s krátkou přestávkou v roce 2006 od roku 1959 do zvolení prezidentem v roce 2007.

Ve funkci hlavy státu Peres podle izraelského historika Toma Segeva zažil zázračnou proměnu. „Většinu svého politického života patřil Peres k nejméně milovaným politikům v Izraeli. Byl synonymem špinavé, zákulisní a intrikánské politiky. Od zvolení prezidentem jej ale většina lidí začala milovat. Je to skoro jako pohádka,“ řekl Segev. Vysokou politiku opustil Peres v létě před dvěma roky, kdy mu vypršel prezidentský mandát.

Peres se rozhodl darovat své orgány

Podle izraelských sdělovacích prostředků bude Peresova rakev v pátek v 07:30 středoevropského letního času převezena na hřbitov na jeruzalémském Herzlově vrchu, kde o hodinu později začne smuteční obřad. V 10:00 se vydá průvod do sekce, kde jsou pohřbeni politici. Vlastní pohřební ceremonie začne v 11:00.

Jak poznamenala agentura AP, když bude státník pohřben, jedna část těla s ním pohřbena nebude: jeho rohovky. Peresův osobní lékař a zároveň zeť Rafi Walden oznámil, že státník již předem rozhodl o darování svých orgánů. „V jeho věku nejsou jiné orgány pro dárcovství vhodné,“ uvedl Walden. Podle úřadu, který má na starosti dárcovství orgánů v Izraeli, jsou starší rohovky používány jako dočasné řešení v případě nouze nebo při operacích zeleného zákalu.