Newyorský útočník uctíval Ládina, FBI hledá pravděpodobné komplice

Americká prokuratura obvinila Ahmada Rahamiho z umístění několika bomb v New Yorku a New Jersey. Američan afghánského původu měl u sebe v době zadržení džihádistické texty, v nichž velebil „bratra Usámu bin Ládina“ a přísahal, že „v ulicích budou slyšet bomby“. FBI nyní pátrá po dvojici mužů, které v sobotu v New Yorku zachytily kamery, jak zřejmě nesou kufr s bombou, jež nakonec nevybuchla.

FBI zveřejnila snímek dvou mužů, kteří podle vyšetřovatelů dali na chodník zavazadlo, z něhož odstranili výbušné zařízení a kufr si vzali s sebou. Bombu měl pak umístit Rahami.

Policie zadržela osmadvacetiletého Rahamiho v souvislosti s víkendovým výbuchem v Seaside Parku v New Jersey a s explozí v manhattanské čtvrti Chelsea, která zranila 29 lidí.

Z bezdomovců jsou hrdinové

Ve městě Elizabeth v New Jersey v pondělí nalezli pět nástražných výbušných zařízení v batohu v popelnici dva bezdomovci. Ti jsou nyní oslavováni jako hrdinové. „Sebrali jsme ho a zašli za roh za obchod. Říkal jsem, že mi připadá nějak těžký,“ podotkl jeden z mužů. 

Po otevření batohu zjistili, že se uvnitř ukrývá bomba. Okamžitě zašli na policii a speciální jednotka pak výbušninu zlikvidovala pomocí robota.

Úřadům pomohly při dopadení podezřelého záběry z kamer. Na jedné z nich se objevoval Rahami s vozíkem asi čtyřicet minut před prvním výbuchem, na dalších záběrech o deset minut později pak u místa druhé exploze.

Úřady odhalily jeho totožnost v pondělí ráno místního času, o čtyři hodiny později byl dopaden v Lindenu několik desítek kilometrů od New Yorku. Rahamiho zadržení doprovázela přestřelka, kvůli které byl obviněn i z pokusu o vraždu pěti policistů. Muž utrpěl zranění a v současné době je v péči lékařů. Kauce byla stanovena na 5,2 milionu dolarů.

Zraněný Ahmad Rahami
Zdroj: Anthony Genaro/Reuters

Podezřelý nakupoval na eBay

Útok zjevně plánoval minimálně několik měsíců dopředu. Mezi 20. červnem a 10. srpnem si uživatel „ahmad rahimi“ koupil na eBay položky potřebné k sestavení bomby. Ty přišly posléze do podniku v Perth Amboy v New Jersey, kde měl Rahami až do 12. září pracovat. K bombám využil tlakového hrnce – podobně jako útočníci v Bostonu před třemi lety. Časovač byl součástí mobilního telefonu.

O bombách se zmiňují i texty, které se našly v počítači možného útočníka. Kromě bin Ládina zmiňují i odkazy na klerika Anwara al-Awlakiho narozeného v USA nebo masového střelce z Fort Hood Nidala Hasana. „Dá-li bůh. V ulicích budou slyšet bomby. Střílet na vaše policisty. Smrt útlaku,“ píše se dále v textech.

V roce 2014 měl Rahamiho otec varovat FBI, že je jeho syn terorista poté, co mladý muž napadl příbuzného a skončil ve vězení. Vyšetřovatelé jej ale nevyhodnotili jako možnou hrozbu. V databázi potencionálních teroristů se Rahamiho jméno neobjevilo.

„Jednou projevil zájem stát se policistou. Jak už jsem řekl, je neuvěřitelné, jak se to mohlo stát. Proč?“ konstatoval Rahamiho soused David Yanvary.

V uplynulých letech vycestoval na delší dobu do Afghánistánu a Pákistánu. V roce 2011 si vzal Pákistánku a v roce 2012 jí byl schválen pobyt v USA. Později zřejmě otěhotněla, ale není jasné, co se stalo s dítětem, píše CNN. Před sobotními útoky žena Spojené státy opustila, nyní ale spolupracuje s vyšetřovateli ve Spojených arabských emirátech.