Francouzské děti se budou ve školách učit, co dělat v případě teroristického útoku

Jak a kam se potichu schovat a utéct, jak pomáhat ostatním nebo ošetřit zraněné. To všechno se od nového školního roku budou učit žáci ve Francii. Čekají je pravidelná bezpečnostní cvičení, včetně simulace útoku. Novými opatřeními, na která vláda uvolnila padesát milionů eur, chce Francie chránit školy před teroristy. Žáky čekají tři cvičení ročně, ti nejmladší by se měli bezpečnostní pravidla učit formou hry, aby je opatření zbytečně netraumatizovalo.

Ministerstvo školství proto navrhuje učitelům, aby s malými dětmi trénovali třeba rychlý útěk ze hřiště zpět do budovy, hráli s nimi hru „na sochy“, přičemž by děti musely na učitelův signál změnit polohu, nebo je nechali se potichu schovávat do krabic. Teenageři dostanou těžší úkoly včetně instruktáže, jak někomu zachránit život.

Kromě cvičení pro žáky přijímají francouzské školy i další opatření. Zabezpečují například vchodové dveře. Rozdávají dětem i učitelům čipy, které jim jednak otevřou, a zároveň pošlou do centrály informaci o tom, kdo vešel dovnitř a v kolik to bylo hodin. 

Jinde jdou ještě dál, třeba ve Vincennes nedaleko Paříže. „Dali jsme sem zabarvená okna, aby nikdo zvenčí nemohl vidět, co se děje uvnitř, ale ti, kdo jsou v budově, mají skvělý přehled o tom, co se děje venku,“ vysvětluje Didier Cahour. Je ředitelem školy nedaleko místa, kde loni v lednu vrah zaútočil na košer lahůdkářství. Do zabezpečení se rozhodl investovat v přepočtu přes milion korun.

Policista hlídkuje u košer obchodu po útoku z ledna 2015
Zdroj: Reuters

Všechna tato opatření ale dělají školy na vlastní náklady – s pomocí regionálních vlád. I ta centrální se ale snaží bezpečnost ve školách posílit. „Hrozba je dnes velmi vysoká, nebezpečí je reálné. A tak má naše země a všechny naše instituce povinnost se připravit,“ podotkla ministryně školství Najat Vallaud-Belkacemová.

V každé škole se proto má objevit alarm, který se spustí ve chvíli, kdy do školy někdo pronikne. Zakazují se velká shromáždění a starší žáci mají projít školením v první pomoci. Zvyšuje se i počet bezpečnostních kamer a policejních či vojenských hlídek v blízkosti škol.

Navzdory tomu všemu víc než polovina francouzských rodičů pochybuje o tom, že jsou školy zabezpečené dostatečně. Nebojí se přitom ani tak teroristických útoků, jako spíš šikany nebo drogových dealerů.

Horizont: Bezpečnostní opatření ve francouzských školách (zdroj: ČT24)