Johnson je zpět. Mayová jej jmenovala ministrem zahraničí

Novým britským ministrem zahraničí se stal Boris Johnson, jeden z nejviditelnějších zastánců brexitu a bývalý starosta Londýna. Jeho jmenování oznámil úřad britské premiérky Theresy Mayové. Johnson byl po odstoupení Davida Camerona považován za možného premiérského favorita, nakonec se ovšem rozhodl nekandidovat.

Americké ministerstvo zahraničí vzápětí vzkázalo, že se těší na spolupráci s Johnsonem. Mluvčí úřadu zdůraznil „hluboký a stálý“ vztah USA s Británií.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako první získal funkci v novém kabinetu Philip Hammond, který dosud šéfoval právě britské diplomacii. Nově bude řídit ministerstvo financí, které po rezignaci opouští George Osborne.

Brexitu bude šéfovat David Davis

Ministrem, který bude mít v gesci záležitosti ohledně brexitu, se stal David Davis. Dosavadní europoslanec je znám svými euroskeptickými postoji, před referendem se nechal slyšet, že „nastal čas, aby Británie konečně vzala svůj osud do vlastních rukou“. Dříve prohlásil, že se zahájením vyjednávání podmínek odchodu Británie z EU není třeba spěchat.

„Už se mluví o tom, jestli nebude chtít Johnson Davisovi mluvit do práce,“ poznamenala zpravodajka ČT v Londýně Katarína Sedláčková. „Pokud Davis ustojí svou pozici a nenechá si do toho od Johnsona zasahovat, bude to možná lepší varianta. Unijní představitelé by s Johnsonem měli pravděpodobně větší problém,“ poznamenal analytik z Asociace pro mezinárodní vztahy Kryštof Kruliš.

Stejně jako v předchozí Cameronově vládě, kde funkci ministryně vnitra zastávala Theresa Mayová, bude v čele resortu žena – Amber Ruddová. Ministrem obrany zůstává Michael Fallon.