Do Řecka připlulo 17 běženců. Ještě před týdnem jich byly stovky denně

Proud migrantů směřujících přes Řecko do Evropy se zpomaluje. Během Velikonočního pondělí připlulo do přístavu Pireus u Atén z ostrovů v egejském moři jen 17 uprchlíků. Dosud jich přitom byly denně řádově stovky. V zemi je aktuálně zhruba 50 tisíc uprchlíků.

Zatímco ještě na začátku minulého týdne do Řecka přicházely stovky migrantů denně, o Velikonocích se jejich počet výrazně snížil. Ve čtvrtek nedorazil ani jeden, to však bylo zřejmě způsobeno mořskou bouří. Během pondělka jich do přístavu Pierus poblíž Atén připlulo pouze 17.

Zmírnění počtu uprchlíků lze pozorovat i v dlouhodobějším horizontu. Zatímco v únoru do Řecka podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) každý den připlouvalo v průměru 1968 běženců, v březnu se jejich počet snížil na 996 denně.

Úbytek uprchlíků je znát i na tureckém pobřeží, odkud se vydávají na plavbu k řeckým ostrovům. Zatímco v Izmiru byli běženci kdysi všudypřítomní, nyní jsou noclehárny i levné hotely prázdné, stejně jako prostranství u mešit. Na lavičky do parků se vrátili senioři, napsal list The Washington Post.

Uprchlický tábor Idomeni
Zdroj: Reuters

V Řecku je 50 tisíc běženců

V zemi ale po uzavření hranic s Makedonií stále zůstávají desetitisíce běženců, jen v provizorním uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici se aktuálně nachází více než 11 tisíc lidí. Úřady tábor postupně evakuují.

Dalších 14 a půl tisíce běženců je v Aténách, v provizorním táboře v přístavu Pireus se nachází přes 5 tisíc lidí, přes 4 tisíce migrantů se nachází na egejských ostrovech. Další jsou v jiných částech Řecka. List Guardian s odkazem na řeckou vládu informuje, že celkem je v zemi více než 50 tisíc uprchlíků.

Omezit počet přicházejících migrantů se Evropská unie pokusila uzavřením dohody s Ankarou na nedávném summitu v Bruselu. Ta počítá mimo jiné s vracením lidí, kteří v Řecku nedostanou azyl, zpět do Turecka. Očekává se, že první vyhoštění by se měla uskutečnit na začátku dubna. EU by měla na oplátku za každého vráceného Syřana přijmout z tureckých uprchlických táborů jiného s nárokem na azyl.

9 zadržených převaděčů

V Řecku se na uprchlické krizi i nadále pokouší vydělávat zločinecké skupiny. Policie na ostrově Kos zadržela devět lidí podezřelých z převaděčství. Měli u sebe falešné dokumenty řeckých úřadů i přístroje, pomocí nichž je možné doklady falšovat.

Kos je společně s ostrovy Samos, Chios a Lesbos hlavní vstupní branou migrantů přicházejících přes Turecko do Evropy. „Zadržení jsou cizinci a podle všeho jsou členy organizované skupiny pašeráků lidí, kteří převáží migranty z Turecka do Řecka a tedy do Evropské unie,“ uvedl mluvčí pobřežní stráže. Jaké národnosti zadržení jsou, nesdělil.