OSN rozhodla ve prospěch zakladatele WikiLeaks

Podle komise OSN je zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který od roku 2012 pobývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, nezákonně zadržován. Skupina právních expertů při Radě OSN pro lidská práva tak podle BBC rozhodla ve prospěch stížnosti, kterou Assange podal na Velkou Británii a Švédsko. Zprávu verdikto posléze švédské ministerstvo zahraničí potvrdilo. Oficiálně má komise své stanovisko oznámit v pátek. Assange předem oznámil, že se v případě zamítnutí své stížnosti nechá zadržet britskou policií.

„Pokud OSN zítra (v pátek) oznámí, že jsem svůj případ proti Spojenému království a Švédsku prohrál, opustím o pátečním poledni ambasádu a nechám se zadržet britskou policií,“ uvedl Assange na twitteru serveru WikiLeaks. „Když ale zvítězím a jednání státních stran bude shledáno protiprávním, očekávám, že mi bude okamžitě navrácen pas a že budou ukončeny pokusy mě zadržet,“ dodal.

Na londýnské velvyslanectví Ekvádoru se Assange uchýlil v červnu 2012, o dva měsíce později mu tato jihoamerická země udělila politický azyl. Švédsko ho viní ze znásilnění, Spojené státy z vyzrazení tajných informací. Případy některých jeho údajných sexuálních deliktů z roku 2010 už švédská prokuratura v létě kvůli promlčení odložila. Assange všechna obvinění odmítá a tvrdí, že je to léčka, aby mohl být ze Švédska vydán do USA.

V roce 2014 podal Assange stížnost na Británii a Švédsko kvůli neoprávněnému zadržování a věcí se začala zabývat ženevská pracovní skupina při Radě OSN pro lidská práva.

Rozhodnutí komise OSN není právně závazné

Oficiálně má komise své rozhodnutí oznámit v pátek, nicméně BBC už ve čtvrtek napsala, že „vyrozuměla“, že komise OSN rozhodne ve prospěch Assange a bude konstatovat, že byl „svévolně zadržován“. WikiLeaks chce s komentářem počkat až na „oficiální potvrzení“. 

Pokud se informace BBC potvrdí, OSN zřejmě vyzve Británii a Švédsko, aby Assangeovi nebránily v pohybu. Rozhodnutí skupiny sice nejsou právně závazná, v minulosti ale opakovaně vedla k propuštění zadržovaných.

Britská policie přesto dala najevo, že Assange zadrží v každém případě, jakmile ekvádorské velvyslanectví opustí. „Zatykač stále platí. Jestliže ambasádu opustí, učiníme vše pro to, abychom ho zatkli,“ oznámil policejní mluvčí. Také švédská prokuratura dala najevo, že závěry právníků OSN její postupy neovlivní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Americká justice viní zakladatele serveru WikiLeaks z vyzrazení tajných informací. Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Velký poprask způsobil v roce 2010, kdy na webu zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu. WikiLeaks zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie od roku 1966 až do února 2010. Mimo jiné obsahují důvěrnou komunikaci více než 270 zastupitelských úřadů po celém světě.

Vydáno pod