Teherán propustil skupinu amerických námořníků

Írán propustil deset amerických námořníků, které zadržoval od úterý v Perském zálivu. Oznámily to íránské revoluční gardy. Dvě lodě mířící z Kuwajtu do Bahrajnu se zřejmě kvůli technické poruše navigačního systému dostaly do íránských výsostných vod.

„Americké lodě se dostaly tři míle do teritoriálních vod ostrova Farsí. Protože se chovaly neprofesionálně, byly tyto jednotky okamžitě zadrženy a dopraveny na ostrov. Ani se moc nebránily,“ konstatoval velitel íránské revoluční gardy Ali Fadavi.

Americké ministerstvo obrany USA v prohlášení uvedlo, že zatím neví, jak se dvojice amerických člunů ocitla v íránských vodách. „Námořnictvo prošetří okolnosti, které vedly k přítomnosti námořníků v Íránu,“ sdělil Pentagon.

Americké námořní cvičení
Zdroj: Hamad I Mohammed/Files/Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry se kvůli incidentu spojil se svým íránským protějškem. Teherán ujistil, že všichni Američané jsou v pořádku, že se s nimi zachází dobře a nikdo nebyl zraněn. 

„Poté, co jsme zjistili, že jejich vstup do íránských výsostných vod nebyl úmyslný, a po jejich omluvě byli američtí námořníci zadržení v mezinárodních vodách Perského zálivu propuštěni,“ uvedly íránské revoluční gardy.

Íránské revoluční gardy
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Americký ministr obrany Ash Carter propuštění Američanů uvítal a poděkoval Kerrymu za jeho „diplomatické zapojení“ do případu.

Íránské revoluční gardy mají na starosti bezpečnost země od revoluce v roce 1979. V minulosti chránily námořní hranice velmi usilovně. V roce 2007 bylo zadrženo patnáct britských námořníků a mariňáků, kteří se dostali do sporných vod mezi Íránem a Irákem.

K zadržení námořníků došlo krátce po dohodě mocností s Teheránem o zastavení tamního jaderného programu. Výměnou by měly být zrušeny sankce vůči Íránu. Odpůrci jaderné dohody považují zadržení Američanů za další ze série provokací ze strany Teheránu.

Írán měl kupříkladu svými zkouškami balistických raket porušit rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Americké námořnictvo v sobotu zveřejnilo video s provokativní íránskou palbou.

„Tento druh otevřeně nepřátelské akce není překvapující,“ řekl CNN republikánský senátor Tom Cotton. „Je to přesně to, co jsem tak jako mnoho dalších předpovídal - že prezident Obama jadernou dohodou s Íránem pouze povzbudí jeho agresi vůči USA a našim spojencům v tomto regionu,“ podotkl senátor.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ale postoj Washingtonu obhajuje. „Jistě že Spojené státy měly obavy kvůli provokacím Íránu v posledních několika desetiletích. Ve skutečnosti to je ale ten důvod, proč Spojené státy a prezident udělali prioritu z dohody s Íránem, která by mu zabránila v získání jaderné zbraně,“ vysvětlil Earnest.