Smír mezi jadernými mocnostmi: Po 11 letech přiletěl do Pákistánu nečekaně indický premiér

Indický premiér Nárendra Módí nečekaně navštívil Pákistán. Ve městě Láhaur se sešel se svým pákistánským protějškem Navázem Šarífem. Módí je po více než deseti letech vůbec prvním indickým premiérem, který zavítal do sousední země. Indicko-pákistánské vztahy jsou dlouhodobě velmi napjaté, hlavně kvůli spornému území Kašmíru. V poslední době se ale zlepšují. Premiéři obou jaderných velmocí se například setkali minulý měsíc během klimatické konference v Paříži.

Indický premiér Naréndra Módí při odletu z Afghánistánu
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

Módí se v Láhauru zastavil při návratu z Afghánistánu. Již ráno Šarífovi telefonoval a popřál mu vše nejlepší k narozeninám. Při té příležitosti mu navrhl, že se zastaví. Posledním indickým premiérem, který byl v Pákistánu na návštěvě, byl v roce 2004 Atal Bihárí Vádžpéjí.

Podle pákistánského ministerstva zahraničí šlo o přátelskou dvouhodinovou návštěvu, při níž oba státníci hovořili o vztazích mezi oběma zeměmi. Dohodli se, že se v polovině ledna v Islámábádu setkají ministři zahraničí obou zemí, aby přispěli k pokročení společných mírových rozhovorů. Módího návštěva ale vyvolala demonstrace jak v Indii, tak v Pákistánu.

Pákistán a Indie spolu svedly od získání nezávislosti na Británii tři války, dvě z nich o sporné území Kašmíru, na něž si dělají obě země nárok. Od roku 2003 trvá příměří, obě strany se ale často obviňují z jeho porušování.

V Láhauru demonstrovali proti návštěvě indického premiéra
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary
Indové v Dillí protestovali proti návštěvě svého premiéra v Pákistánu
Zdroj: ČTK/AP/Altaf Qadri