Střelec ze San Bernardina plánoval útok už dříve

Američtí vyšetřovatelé se domnívají, že střelec z kalifornského San Bernardina Syed Farook možná plánoval útok v Kalifornii už dříve, a to s jinou osobou. Před třemi roky od toho ale upustili. Podle FBI se Farook a jeho manželka Tashfeen Maliková zradikalizovali ještě před svým seznámením.

Farook se podle jednoho ze zdrojů zpravodajského serveru CNN v roce 2012 spolčil s někým jiným. Uvažovalo se prý o konkrétním cíli v Kalifornii. Po sérii zatýkání, které se ve spojitosti s terorismem odehrálo v oblasti, se ale prý rozhodli v dřívějším útoku nepokračovat.

Syed Farook má spolu se svou manželkou Tashfeen Malikovou na svědomí masakr v budově střediska sociálních služeb, kde před týdnem zastřelili 14 lidí. Policie manžele při pronásledování zastřelila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spojitost vede k různým islamistickým skupinám

FBI začala věc vyšetřovat jako teroristický čin. Farook měl podle deníku Los Angeles Times kontakty na syrskou organizaci fronta An-Nusrá a somálský Šabáb – v obou případech odbočky Al-Káidy. Maliková pak na sociální síti projevila sympatie konkurenční teroristické organizaci Islámský stát. Podle FBI trvala radikalizace manželů delší dobu.

Dvojice si podle zdrojů agentury Reuters před útokem půjčila zhruba 28 tisíc dolarů přes službu Prosper, která zprostředkovává přímé půjčování peněz od člověka k člověku. Částka jim prý na bankovní účet dorazila zhruba dva týdny před útokem.

Teroristický pár byl zradikalizován již před svatbou

Ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey při výpovědi v Senátu oznámil, že Farook a Maliková se zradikalizovali ještě před svým seznámením přes internet a o džihádu a mučednictví mluvili již před svým zasnoubením. Vzali se v roce 2014. FBI je přesvědčen, že pár se zhlédl v zahraničních teroristických organizacích. Úřad proto podle Comeyho nyní zjišťuje, co bylo zdrojem inspirace manželů a jaká vůbec byla podstata jejich vztahu.

Nejmenovaný vládní představitel, který je s vyšetřováním obeznámen, agentuře Reuters řekl, že Farook možná zamýšlel útočit mnohem dříve. V roce 2011 a 2012 totiž požádal svého souseda o zakoupení zbraní, aby se sám vyhnul pozornosti. Vyšetřovatelé prý také prověřují, zda Maliková, která nebyla na rozdíl od Farooka americkou občankou, získala jako snoubenka vízum pro vstup do USA ve shodě se všemi požadavky. Na možné nesrovnalosti v jejím vízu upozornil předseda soudního výboru Senátu Charles Grassley.