Islámský stát údajně zařadil Česko na černý seznam „ďáblů“

Události: Česko je na seznamu nepřátel Islámského státu (zdroj: ČT24)

Radikální organizace Islámský stát prý nově zařadila ve svém propagandistickém videu Českou republiku mezi své úhlavní nepřátele v „koalici ďablů“. Extremisté vyhrožují odvetnými opatřeními alianci 60 zemí, jejichž vlajky se v záznamu objevují. Snímek a nahrávka, jejichž pravost se stále ověřuje, zveřejnil panarabský deník Al-Haját a po něm jej převzaly západní weby.

„Sčítáme vaše prapory. Podle našeho proroka jich bude 80. Pak vás nakonec sežehnou plameny války na pahorcích smrti,“ říká v záznamu hlas.

„Shromažďujte své spojence. Kujte proti nám pikle a neskýtejte nám čas k oddechu. Náš spojenec je ale největší. Je to Bůh a všechna sláva patří jemu,“ dodává hlas v komentáři, podle kterého zvyšování počtu nepřátel bude v bojovnících IS jen znásobovat jejich víru. 

Ve skupině údajné satanské koalice jsou fakticky všechny země NATO a státy arabské koalice, která se podílí na leteckých operacích proti IS. Zařazeno je mezi nimi i Rusko nebo Čína. Video bylo zveřejněno v několika jazykových mutacích, v angličtině a zřejmě i ve francouzštině, ruštině a turečtině.

Pravost nahrávky zatím není ověřena.

Randák: Není to hrozba zaměřená na Českou republiku

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák ve vysílání ČT24 upozornil, že v první řadě musí být prověřena pravost nahrávky: „Nejdřív se musí ověřit, zda je video autentické a zda je jeho autorem skutečně Islámský stát, nebo nějaká jeho propagandistická větev.“

Na bezpečnostní situaci, která je v Česku dnes, to podle něj nic nemění. „Není to nějaká hrozba, která by byla zaměřená vysloveně proti České republice. Jestli u nás fungují nějaká bezpečnostní opatření, není potřeba je nějakým způsobem zvyšovat nebo zpřísňovat,“ míní Randák. Není třeba podle něj podléhat panice.

Česká republika darovala irácké armádě a Kurdům bojujícím proti Islámskému státu třináct milionů nábojů do samopalů, tisíce ručních granátů a střely do pancéřovek. Irák od české armády také odkoupil dvanáct letounů L-159, které hodlá využít v boji proti islamistům i k výcviku svých pilotů.

Randák: Nejde o hrozbu přímo zaměřenou na ČR (zdroj: ČT24)

Chovanec: Tahle válka je nám vnucená. A my ji vyhrajeme

Ministr vnitra Milan Chovanec na údajné vyjádření Islámského státu reagoval na twitteru slovy, že „není hanbou být na seznamu nejvyspělejších zemí světa“. Dodal, že „tato válka se zákeřným a fanatickým terorismem nám je vnucená“ a dodal, že ji vyhrajeme.

„Česká republika je už několik let součástí mezinárodní koalice, která aktivně bojuje proti Islámskému státu. Není důvod se divit, že si toho islamističtí radikálové všimli,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. „Nic nesmíme podcenit, včetně tohoto prohlášení. Policie a tajné služby mu budou věnovat odpovídající pozornost,“ ujistil.

„Je dobré, když to zaregistrují příslušné složky, které se tím zabívají. Ale lidi bych s tím nestrašil,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček k zařazení do „koalice ďáblů“ podotkl, že „jsme v dobrém klubu“.

V sobotu se mimořádné sejde vláda a aktuální situaci projedná s policií a tajnými službami. Zvýšená bezpečnostní opatření v Česku po útocích v Paříži budou trvat minimálně do 1. ledna.