Po Washingtonu se ozývá i Londýn: Stopy od pádu airbusu vedou k IS

Pád ruského airbusu na Sinaji čím dál více spojuje s Islámským státem (IS) také Londýn. Premiér David Cameron považuje verzi o teroristickém útoku sinajské odnože IS za stále pravděpodobnější. Ostrovy tak přisuzují odpovědnost radikálům podobně jako američtí zpravodajové. Bílý dům ale zatím nevylučuje ani ostatní verze. Británie a Irsko zastavily ve středu odlety svých letadel z letoviska Šarm aš-Šajch. Britské aerolinky ale začnou turisty přivážet už v pátek.

Jako pravděpodobnou variantu zmínil bezpečnostní zdroj citovaný CNN výbuch bomby nastražené přímo v letadle, nejspíše v zavazadlovém prostoru. Informace CNN ale zatím nelze považovat za oficiální a konečné vyjádření.

Tajné služby pracují s variantou, že teroristé měli na letišti komplice, který pomohl bombu do letadla propašovat. „Bezpečnost na tamním letišti bývá méně ostražitá, to je o ní známo,“ uvedl podle CNN bezpečnostní zdroj. „Zpravodajská služba ale pracuje s tím, že někdo přímo z letiště mohl útočníkům asistovat,“ dodal.

Jak se mohla bomba na palubu dostat?

  • Pronesl ji tam pasažér.
  • Nálož byla v zavazadle.
  • IS využil někoho z personálu letiště.

„Odborníci, kteří mají zkušenosti s terorismem, varují, že výbušnina nemusí být větší než mobilní telefon. Pokud dotyčný ví, kam ji v letadle umístit, tak v kombinaci s proudem vzduchu a se změnou tlaku, není moc potřeba k tomu, aby se stroj rozpadl,“ upozornil zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest pouze konstatoval, že zatím nelze vyloučit žádnou možnost. „V tuto chvíli Spojené státy nezaujaly jednoznačné stanovisko ohledně příčiny nehody. Nicméně nemůžeme vyloučit nic, včetně možnosti teroristického útoku,“ sdělil mluvčí.

Nemůžeme si být jistí tím, že zřícení ruského letadla způsobila výbušnina teroristů, ale v tuto chvíli to vypadá čím dál pravděpodobněji.
David Cameron
britský premiér
Trosky ruského airbusu
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Informace tajných služeb se opírají hlavně o sledování vnitřní komunikace odnože IS na Sinaji, která byla v poslední době značně aktivní a k útoku se opakovaně přihlásila. Podle CNN byly navíc v tělech cestujících, kteří seděli v zadní části letounu, nalezeny kovové úlomky.

Americký zákonodárce: Důkazy skutečně vedou k IS

O důkazech vedoucích k IS hovořil ve čtvrtek i předseda amerického sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Michael McCaul, který ale nevyloučil ani možnost, že se airbusu odlomil ocas. Na opravě zadní části stroje se totiž před několika lety pracovalo.

„Myslím ale, že pravděpodobnější scénář, na který ukazují všechny indicie, je, že to byl útok IS spáchaný pomocí výbušného zařízení v letadle,“ podotkl McCaul. Pokud se tato verze skutečně potvrdí, mělo by Rusko podle Caula přehodnotit svou strategii v Sýrii a začít více útočit na pozice IS.

Moskva tyto závěry odmítá s tím, že jde o spekulace. O teroristický útok pravděpodobně nešlo ani podle Káhiry.

Britové poletí domů - Kufry ale pojedou zvlášť

Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo doporučení občanům, aby do Šarm aš-Šajchu nelétali, pokud to není nezbytně nutné. Vyhnout by se měli také cestám do sinajského letoviska Taba nedaleko hranic s Izraelem. 

V letovisku zůstalo i 20 tisíc britských turistů. Všech 19 čtvrtečních letů bylo zrušeno. Podle Cameronu ale budou moci v pátek letět domů, protože na letišti už byla zavedena potřebná bezpečnostní opatření. Lidé si ale budou moci vzít jen příruční zavazadlo - větší kufry budou do Británie přepraveny zvlášť.

Někteří z Britů tvrdí, že před nehodou na tamním letišti panovala spíše laxní pravidla. „V Šarmu jsem byl dvakrát a nechali nás projít do letadla i s lahvemi pití, které jsme měli v příručním zavazadle, aniž bych si to včas uvědomil,“ řekl BBC obyvatel britského Wakefieldu Andy Massey, který se rozhodl dovolenou v Egyptě plánovanou na konec listopadu zrušit.

Všechny lety do Šarm aš-Šajchu dočasně ruší také dceřiné aerolinky firmy Lufthansa - Eurowings a Edelweiss.

Káhira kritizuje Londýn: Vyčkejme na závěry vyšetřování

Egypt od samého začátku trvá na tom, že je předčasné spekulovat o příčině neštěstí, dokud nebude ukončeno vyšetřování. Podle BBC panuje mezi egyptskými představiteli rozhořčení nad tím, že Londýn nekonzultoval s Káhirou předem svá bezpečnostní opatření.

Místo pádu letadla na Sinaji
Zdroj: Reuters

Egyptské ministerstvo zahraničí už vydalo prohlášení, v němž postup Británie kritizuje. „Británie se rozhodla jednostranně, bez konzultace s Egyptem, a to navzdory kontaktům na vysoké úrovni mezi oběma zeměmi,“ sděluje se v prohlášení.

Londýn tvrdě kritizoval i egyptský ministr turistiky. Prohlášení jsou podle něj neopodstatněná a Londýn by je měl okamžitě přehodnotit. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sisí, který je právě na návštěvě Británie, pak připomněl, že britští odborníci před deseti měsíci na žádost Londýna provedli bezpečnostní prověrku letiště v Šarm aš-Šajchu a odcházeli prý spokojení.

Cameron ve čtvrtek o průběhu vyšetřování tragédie telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladmirem Putinem. Podle Kremlu se Putin britskému premiérovi snažil vysvětlit, jak důležité je, aby byla prohlášení o možných příčinách pádu ruského stroje založena na výsledcích oficiálního vyšetřování. Bavili se prý i o spolupráci v boji proti terorismu.