Tajné služby USA: Airbus zřejmě poslala k zemi bomba nastražená teroristy z IS

Speciál ČT24: Americké poznatky o nehodě ukazují na Islámský stát (zdroj: ČT24)

Americké zpravodajské služby podle CNN spojují pád ruského letadla v Egyptě nejspíše s výbuchem bomby v letadle. Zdroje mluví o náloži, kterou do stroje dostal buď přímo Islámský stát nebo organizace na něj napojená. Ruská agentura TASS s odvoláním na zjištění egyptských vyšetřovatelů uvedla jako příčinu výbuch motoru. Největší tragédie v historii ruského civilního letectví stála život 224 lidí.

Podle zdrojů americké televize došly tamní úřady k verzi bombového útoku částečně sledováním vnitřní komunikace mezi příslušníky IS. „Zpravodajka CNN se odvolává na prohlášení jednoho činitele zpravodajských služeb, který říká, že varianta útoku Islámského státu je v tuto chvíli vysoce pravděpodobná. Někteří vysocí důstojníci říkají, že toto by byl možná nejvážnější teroristický útok od 11. září 2001,“ uvedl zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

Zdroj CNN upozornil, že jeho informace není oficiálním stanoviskem amerických zpravodajských služeb. „Rozhodně ale panuje přesvědčení, že šlo o výbušninu umístěnou v zavazadlovém prostoru nebo jinde v letadle,“ citovala amerického činitele televize.

Zlom ve vyšetřování tragédie: USA hovoří o bombovém útoku IS (zdroj: ČT24)

Sinajský poloostrov je dlouhodobým dějištěm bojů mezi milicemi napojenými na IS a egyptskými vládními jednotkami. Právě sinajští radikálové patří v rámci skupin přihlášených k IS mezi nejaktivnější. Podle amerických zpravodajců zřejmě mají prostředky k sestavení výbušných systémů. Fakt, že by dokázali nálož propašovat do letadla - navíc přes pečlivou letištní kontrolu – ale značí přelom v jejich dosavadních možnostech.

Britové zastavili spoje se Šarm aš-Šajchem

S podobnými informacemi o výbuchu bomby v letadle přišly také britské zpravodajské služby. Už v podvečer tamní vláda pozastavila všechny spoje do Šarm aš-Šajchu. „Jsou zde obavy, že letoun se mohl zřítit vinou výbušného zařízení,“ citovala z prohlášení Cameronova úřadu agentura AP.  Vláda premiéra Davida Camerona rovněž ve svém prohlášení dala najevo své znepokojení a rozhodla o vyslání bezpečnostních expertů do sinajského letoviska. Kabinet nicméně neuvedl, na jakých zprávách své podezření zakládá.

Hammondův úřad zároveň vydal doporučení, ve kterém vyzývá občany, aby se letišti v Šarm aš-Šajchu vyhýbali a cestovali z něj jen v případě, že to bude nezbytně nutné. Pražské letiště Václava Havla zatím žádné omezení nechystá. Pozdě večer z něj odlétaly spoje do Hurghady a Marsy Allam.

Stroj jsme sestřelili, tvrdí sinajská odnož Islámského státu

K útoku na letadlo se ve středu znovu přihlásili radikálové z Beit al-Magdis – odnože Islámského státu. „Sundali jsme ho, můžete vzteky zemřít," říká údajně na nahrávce jeden z radikálů. Islamisté prý brzy zveřejní důkaz, že stroj skutečně sestřelili. Tuto verzi odmítá jak Káhira, tak i Rusko a bezpečnostní experti.

Rozbor technických parametrů letu podle ruské agentury svědčí o tom, že letoun padal velmi rychle. „Analýza dat dokládá mohutný výbuch, okamžitý výpadek všech motorů, vzplanutí části trupu a rozpad letounu ještě ve vzduchu,“ cituje TASS informaci egyptských vyšetřovatelů. Dosavadní poznatky podle TASS neukazují na teroristický útok.

Podle zdroje ruské agentury Interfax zvukové záznamy z kabiny nenaznačují, že by posádka věděla o nějakém problému. „Situace na palubě byla čtyři minuty předtím, než letoun zmizel z radarů, normální. Posádka pravidelně mluvila s důstojníky letového provozu,“ uvedl zdroj.

Chvíli před zmizením stroje je na záznamech slyšet zvláštní zvuk

Podle německého Spolkového úřadu pro vyšetřování leteckých neštěstí, který se na zjišťování příčin tragédie podílí, jsou ovšem s analýzou hlasových záznamů v černých skříňkách problémy. Zatímco datové záznamy jsou v pořádku, skříňka s hlasovou komunikací je podle německého úřadu poškozená a dešifrovat její obsah se zatím nedaří.

Podle Interfaxu je ovšem na záznamu slyšet zvláštní zvuk. „Chvíli před zmizením stroje z radaru je zachycen hluk, který není charakteristický pro normální let,“ citovala v úterý agentura nejmenovaného představitele. Podle televize CBS zaznamenal americký satelit v době nehody nad Sinajem zvýšenou tepelnou aktivitu.

Předběžné testy nenaznačovaly, že by pasažéry zabila bomba, jak se spekulovalo. Egyptský expert tvrdí, že těla nevykazovala známky vnějšího působení. Ve hře ale zůstával právě výbuch motoru. To ovšem někteří experti vylučovali.

Jakákoli technická závada kromě výbuchu nezpůsobí okamžitou destrukci letadla. Ani roztržení motoru nezpůsobí, že se stroj rozpadne ve vzduchu na několik kusů.
Ladislav Keller
letecký publicista a pilot

Rusko rozšířilo zónu, v níž pátrá po pozůstatcích těl a zbytcích letadla. Trosky letadla jsou rozesety po velké ploše ve vzdálenosti zhruba 100 kilometrů od Aríše, což je administrativní středisko Severního Sinaje.

Podle mluvčího ruských vyšetřovatelů Vladimira Markina byly na místě pádu letadla nalezeny dokumenty a předměty, které „mají význam pro vyšetřování okolností nehody,“ oznámila agentura Interfax. Bližší podrobnosti Markin agentuře nesdělil.

Jsou známy případy, kdy po nekvalitním opravení podobného poškození došlo ke katastrofám. Vím nejméně o dvou takových případech.
Martin Velek
letecký publicista
obrázek
Zdroj: ČT24

Aerolinky Kogalymavia, kterým stroj patřil, už dříve prohlásily, že letadlo bylo ve vynikajícím technickém stavu a za tragédii mohly vnější vlivy. Šéf Ruské agentury pro letectví to ale označil za předčasný závěr.

Petrohrad vzpomíná na oběti z ruského airbusu
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Alexander Demianchuk

V Rusku nyní pokračuje identifikace obětí a lidé v Petrohradu dál přinášejí na hlavní náměstí květiny a upomínkové předměty.