Asad přijel poděkovat Putinovi za odvrácení „tragického scénáře“

Syrský prezident Bašár Asad jednal v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o vojenských operacích v Sýrii. Jde o první Asadovu zahraniční cestu od vypuknutí občanské války v roce 2011. Moskva do bojů v Sýrii zasahuje od 30. září.

Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova přiletěl syrský prezident na neohlášenou pracovní návštěvu Ruska v úterý večer. Moskvě poděkoval za vojenskou pomoc.

„Rád bych vyjádřil obrovskou vděčnost celému vedení Ruské federace a ruskému lidu za pomoc Sýrii. Kdyby nebylo vašich akcí a vašeho rozhodnutí, terorismus, který se šíří regionem, by zachvátil ještě větší území a rozšířil by se na větší část země,“ konstatoval syrský prezident. „Děkuji vám za to, že stojíte za jednotou Sýrie a její nezávislostí,“ dodal.

Bašár Asad a Vladimir Putin
Zdroj: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin/Reuters

Putin: Moskva pomůže Damašku i s politickým procesem vedoucím k míru

Podle Putina Rusko považuje Sýrii „za přítele“ a je připraveno pomoci i s politickým procesem potřebným k dosažení míru. „Samozřejmě v úzkém kontaktu s ostatními světovými mocnostmi a zeměmi tohoto regionu, které mají zájem o mírové řešení konfliktu,“ uvedl ruský prezident.

Pozitivní vývoj na frontě by podle něj mohl představovat základ dlouhodobého politického řešení krize, které by zahrnovalo všechny politické síly a náboženské a etnické skupiny.

Ruské úřady se podle šéfa Kremlu obávají, že v Sýrii bojuje po boku teroristických skupin kolem čtyř tisíc občanů bývalého Sovětského svazu. “Nemůžeme dopustit, aby se po získání bojové zkušenosti a ideologického školení vrátili do Ruska,“ dodal Putin.

Bašár Asad na návštěvě Moskvy
Zdroj: ČTK/Russian Presidential Press and Information Office/TASS/Alexei Druzhinin

Politickému řešení syrské krize podle Asada brání aktivity teroristů. O budoucnosti Sýrie chtějí podle něj rozhodnout všichni Syřané, nejen vládnoucí elita.

Agentura Reuters upozornila, že stejně jako Rusko je Asadovým spojencem Írán, avšak fakt, že se Asad vydal do Moskvy dříve než do Teheránu, znamená, že se vliv Ruska v Sýrii posílil a Moskva se stala Asadovým nejdůležitějším zahraničním spojencem.

Asad vyjel ze země: Překvapivá cesta s nepřekvapivým cílem (zdroj: ČT24)

Ruská letadla bombardují západní a střední části Sýrie od 30. září a vytvářejí podmínky pro pozemní jednotky. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu potvrdil, že jeho země bude i nadále vojensky podporovat syrskou vládu v boji proti radikálům. Bojů na zemi se podle Moskvy a Damašku účastní jen syrská armáda a její spojenci z libanonského hnutí Hizballáh. Přítomni jsou sice také Íránci, ale Damašek a Teherán tvrdí, že jde jen o poradce.

Šojgu řekl, že „syrské vládní jednotky s pomocí Ruska přešly od obrany do útoku a osvobodily část území, které kontroloval radikální Islámský stát“. „Hodláme dále podporovat oprávněné syrské vedení v Sýrii a vytvořit podmínky pro řešení konfliktu,“ řekl Šojgu.

Agentura AFP uvedla, že ruská letadla sice útočí intenzivně v provinciích Homs a Aleppo, ale zatím se nepodařilo povstalce vytlačit. SOHR má informace, že před boji z minulých dní se dalo na útěk až sto tisíc civilistů v provinciích Hamá, Aleppo a Latákíja.